Az oroszok szerint a legnagyobb történelmi személyiség a kommunista diktátort, Sztálin. Annak ellenére, hogy milliónyi emberélet szárad a lelkén, a nyilvánosság szemében mégis a háborús győzelem megteremtője.

 

A Levada központ által készített felmérésében a megkérdezettek 38 százaléka tartotta Oroszország legnagyobb személyiségének Sztálint. A dobogó második helyén fej-fej mellett a jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin és Alekszandr Szergejevics Puskin végzett 34 százalékkal.

 

A képzeletbeli dobogó további fokaira Vlagyimir Iljics Lenin, a bolsevik forradalom vezetője, valamint I. Péter cár állhatna fel.

 

 hirdetes_810x300  

Idén a tízes toplistába küzdötte magát Jurij Gagarin űrhajós, Lev Tolsztoj író, Georgij Zsukov marsall, II. Katalin cárnő, valamint Mihail Lermontov költő.

 

A következő tízes listán (10-től 20-ig) szerepel például Mihail Lomonoszov orosz tudós, Dmitrij Ivanovics Mengyelejev, Albert Einstein és Isaac Newton. De itt kapott helyet Alekszandr Szuvorov és Mihail Kutuzov tábornok, valamint Brezsnyev és Gorbacsov szovjet politikusok is.

 

Putyin nemrég az amerikai rendezővel, Oliver Stone-nal készült interjújában beszélt Sztálinról, akit a saját kora termékének nevezett. „Sztálin mértéktelen démonizálása egyfajta út ahhoz, hogyan is lehet a Szovjetuniót és Oroszországot támadni. Ez egyfajta módszer annak bemutatására, hogy Oroszország még mindig a sztálinizmus anyajegyét viseli magán. Mindegyikünknek van valamilyen anyajegye, na és?” – mondta Putyin.

 

Putyin szerint Oroszország lényegesen megváltozott. „A tudatában persze valami megmarad, de ez nem jelenti azt, hogy el kell felednünk a sztálinizmus szörnyűségeit, a koncentrációs táborokat és több millió polgártársunk megsemmisítését” – jelentette ki.

 

Forrás: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!