Leonóra, Inez
  • HUF: 367.63
  • USD: 1.19
  • -1 °C
  • 10 °C
Történelem

Akik Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulóját ünneplik

Magyarként furcsa nap a mai. Az ország, melyben élünk, Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli. Igen, az a Szlovákia IS „ünnepel“, ahol október 28-a  még csak nem is államünnep, de még csak nem is emléknap. Ha nem vasárnap lenne, munkaszüneti napon „emlékeznének.“ Szégyen.

 

Nézem a szlovák közmédia vitaműsorát a három legfőbb közjogi méltósággal, és várom a hiányérzet megszűnését. Várom, hogy végre valamirevaló üzenetet kapok, de hiába. Nem jön, mi több, a hiányérzet csak erősödik.

 

Kiska, Pellegrini és Danko a csehek és a szlovákok közös államáról beszél. Beszélnek, de nem mondanak semmit. A „szlovák nemzet évszázadokon át való fejlődését“ magyarázzák. Nézem, és egyre reménytelenebb, amit látok. Üresség, tartalom nélküliség, valódi eszme, méltóság és punc nélkül.

 

A képernyőről ordít a középszerűség. Látom, hogy ő maguk sem hisznek abban, amit beszélnek, hogy amit történelmi összefüggésekként próbálnak eladni, abból nem marad meg semmi az emberben.

 

Kép: narodnapokladnica.sk

 

Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli, de az egész sokkal inkább egy kínos, erőltetett – afféle legyünk minél hamarább túl rajta – szereplés, a szlovák nemzet saját kicsiségének prezentálása. Az a nép ugyanis, amelyik nem akarja tudni honnan jött és hová tart, aki a valóságot átírja, vagy inkább elhallgatja, a közös történelemnek hátat fordít és inkább saját jelentéktelenségében hisz, az nem is juthat máshova, csak ahol ma Szlovákia van.

 

Nézem az ünnepi tévéműsort, és egyre nagyobb az üresség. Ha a mai évfordulóról értékelhető tartalmat akarok látni, át kell kapcsolni a cseh csatornákra, vagy fellapozni a magyar történelemkönyveket.

 

Amíg a szlovák nép nem fogja fel, hogy a közös cseh, illetve magyar múlt az a szlovákoké is, soha nem fog tudni kilépni saját árnyékából.

 

Király Zsolt

Nyitókép: narodnapokladnica.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Gagardy
2018. okt. 28. 18:12

Az utolso mondat a lenyeg, a tobbi csak szimptoma.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket