Nyitókép: Independent Balkan News Agency

 

A török hivatalok elrendelték az ország délkeleti részén fekvő ősrégi Hasankeyf lakosainak a kiköltöztetését, mivel a műemlékekben gazdag települést csakhamar elárasztják a közelben épülő gát vizével.

 

A történészek szerint a várost 12 ezer éven át folyamatosan lakott térségként tartották számon. A hivatalok eljárására nemcsak a helyiek, de a szomszédos Irak is panaszkodik.

 

 hirdetes_300x300  

Amennyiben a Tigris völgyében már nyáron megkezdik a gát megtöltését, akkor az első házak elárasztása már ősszel megtörténhet.

 

„A műemlékekről és a természeti kincsekről már rengetegszer beszéltek, de Hasankeyf lakosainak szellemei veszteségei a háttérbe szorultak. Mi ehhez a történelmi városhoz szoktunk hozzá, a hivatalok pedig egy sivatagba költöztetnek minket“

 

– mondta a cseh televíziónak Murat Tekin.

 

Fotó: iStockphoto
Fotó: iStockphoto

 

A árasztást csupán egy évek óta megközelíthetetlen citadella fogja túlélni, amit a munkások több tonnányi kővel erősítenek a helyéhez. A jövőben ugyanis ez a fellegvár lesz a turistahajók kikötője.

 

„Fél évszázada ez a sziklaváros még lakott volt. Számomra elfogadhatatlan, hogy a sírjainkat átvitték a másik partra, most pedig velünk is ugyanezt fogják csinálni“

 

– konstatálta Emin Tekeş.

 

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

 

A helyi lakosok a másik parton a kompenzációként kifizetett pénzből új építésű házat vásárolhatnak. Néhány hónappal az építkezés befejezése előtt azonban látni a hiányosságokat – nemcsak a sarkok lyukasak, de további hibák is vannak a házakon.

 

A törökök azzal érvelnek, hogy a villamosenergia-termelése mellett a régió fejlesztése is fontos számukra.  Elmondásuk szerint a történelmi kincseket nem fogják tönkretenni, hiszen a hivatalok engedélyezték, hogy néhány műalkotást más helyre vigyenek át.

 

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!