Nyitókép: Wikimedia Commons

 

A szakértők új maradványokat azonosítottak a HMS Erebusnál.

 

A Parks Canada az inuit közösséggel együttműködve vizsgálta az 1845-ben, a Franklin-expedícióval útnak indult hajó roncsát – írja a Cisionra hivatkozva a National Geographic. A Sir John Franklin által vezetett csapat célja az északnyugati átjáró végighajózása volt, az expedíció viszont tragédiába fulladt, a 129 fős csoportból mindenki odaveszett, és a két hajó, a HMS Erebus és a HMS Terror is elsüllyedt.

 

A szakértők a HMS Terror belsejének első feltárásából okulva a közelmúltban a HMS Erebust tanulmányozták, a vizsgálat során 350 tárgyat találtak. A kutatók szerint egyes leletek a kapitány inasától, Edmund Hoartól származhatnak.

 hirdetes_810x300  

 

 

A Parks Canada víz alatti régészeti csapata 2019 őszén 93 alkalommal merült, a búvárok összesen 110 órát töltöttek el a HMS Erebusnál. A kutatás során hagyományos és modern módszereket egyaránt alkalmaztak.

 

A roncsok az észak-kanadai Nunavut territórium területén fekszenek, a lelőhelyeket a parkszolgálat és az őslakosok közösen gondozzák. Az elmúlt időszakban a szakértők jelentős eredményeket értek el a HMS Erebus és a HMS Terror vizsgálatában, hiszen sok személyes tárgyat tudtak felfedezni. A roncsoknál azonosított leletek, illetve az inuitok beszámolói segíthetnek jobban megérteni a tragikus expedíció történetét.

 

NG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!