Gyöngyi
  • HUF: 364.41
  • USD: 1.18
  • 10 °C
  • 18 °C
Történelem

Sikerült meghatározni az Árpád-házi dinasztiára jellemző DNS-t

A kutatások megerősítették, hogy az Árpád-dinasztia körülbelül a mostani Afganisztán északi részén alakult ki.

Nyitókép: mindenszo.hu

 

Árpád-házi királyok és királynék csontjain végzett genetikai vizsgálatokat az Országos Onkológiai Intézet és egy külföldi egyetem, az eredmények alapján megállapították a dinasztiára jellemző DNS-t.

 

Sikerült nyolcszáz éves csontokból meghatározni az Árpád-házra jellemző DNS-t, ezzel a magyarság eredetének tudományos megállapításához is közelebb jutottunk – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki sajtótájékoztatón.

 

A magyarság viharos történelme azt eredményezte, hogy szinte helyrehozhatatlan károk keletkeztek, azt hittük, soha többé nem lehet azonosítani a nagy magyar királyokat és nem lehet ellátogatni a sírjukhoz – mondta el Kásler Miklós.

 

Ez szülte azt a gondolatot, hogy genetikai módszerekkel, az örökítőanyag vizsgálatával, a korábban ismeretlen csontokból határozzák meg a személyeket – folytatta.

 

Csak III. Béla személye volt ismert, ebből indultak ki, így megtalálták a csak az Árpád-házra jellemző Y-kromoszóma DNS-ét. Az Országos Onkológiai Intézetben és egy külföldi kutatóintézetben sikerült kivenni a DNS-t, így bebizonyosodott, hogy a csontváz valóban III. Béláé – jelentette ki Kásler Miklós.

 

Nem sokkal később sikerült azonosítani az Árpád-házi DNS-t és Vak Béla csontjait is, majd nagy bizonyossággal le lehetett zárni a vizsgálatokat úgy, hogy megvan két Árpád-házi király, két királyné és két csecsemő csontváza.

 

A miniszter elmondta, a kutatások megerősítették, hogy az Árpád-dinasztia körülbelül a mostani Afganisztán északi részén alakult ki. Elindult egy lassú mozgás, és körülbelül kétezer évvel ezelőtt az Urálig jutott a család és a rokonsága.

 

A legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel kimutatott eredmények számos további kérdést vetnek fel, de mivel egzakt következtetésekről van szó, nem érdemes minősíteni, legfeljebb vitatkozni vele – összegezte Kásler Miklós.

 

Magyar Nemzet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Sándor Tamás
2020. Júl. 11. 16:28

A retkeskörmű inkább azzal törődne, hogy ne pusztulna el évente egy városnyi ember a kórházaikban, hogy az iskoláikban megfelelő színvonal, megfizetett orvosok, tanárok folglalkoznának a rájuk bízottakkal. A 3 millió nyomorban élőre kellene kellene gondot fordítania.Mert kit érdekel, az Árpád ház DNS-e? Lesz - e ettől a "felfedezéstől"jobb élet az EU egyik legszegényebb országában??!! Nem a múlton kéne agyalnia, hanem a jelenen, meg a jövőn. De arra csak a 10 parancsolatot ajánlja.Az is csak a népnek.A kormányának nem.

B, Gy.
2020. Júl. 11. 19:17

Ha van lehetoseg mult feltarasara miert ne tegye meg egy nemzet egesz vilagban kutatjak a multat.Szegenyek mindenhol vannak a vilagban nem hiszem hogy magyarok lennenek a legszegenyebbek.az oktatas sincs olyan alacsony szinvonalon ha magnezzuk az olimpiakon mutatott eredmegyek se rosszsak persze az oktatast mindig fejleszteni kell meg persze mindent meg kell tenni a jobb eletert.A magyarok tortenelme megerdemli hogy legyen vele foglalkozva. Aki magyar annak buszkenek kell lenni ra.

Sándor Tamás
2020. Júl. 11. 19:46

Nyomorban él 3millió anyaországi magyar! 600ezer gyerek van köztük! Büszkeséggel nem laknak jól. Az olimpiai erdeményektől sem lábad könnybe a szemük de a mindennapi gondoktól annàl inkább.A világban sok szegény van.A gazdag országokban is.De az EU-ban a legszegényebb 2-3 között van Magyarország. Talán Bulgáriát előzi már csak.A lakosság 1/3 része máról holnapra tengődik, nyomorog! Még említhette volna a Nobel-díjasokat, de azok mind elmenekültek mert elüldözték az országból. És nem a németek, oroszok, tötökök,stb tették velük.Szent-Györgyi Albert volt az egyetlen aki még otthon élt a díj elnyerésekor, de ő is rövidesen jobbnak látta a távozást.

Halász B.
2020. Júl. 11. 20:06

Sőt hirtelen találtak Átpád -házi leszármazottst Szerbiában. Azt cdodálom, hogy nem Felcsúton!!😂😂😂😂😂😂😂!! Így van ez amikor újraírják a történelmet.

Tóth Teri
2020. Júl. 13. 19:22

Tisztelt magyarországi siránkozók, miért itt sírdogáltok, miért nem otthoni lapokban? A magyar ha jóllakott, akkor mindenkit lenéz maga körül, ha éhes akkor siránkozik.

Patus János
2020. Júl. 13. 23:49

MInden eredmény fontos, a tudományos is és a múltat feltáró eredmény is. És ha van nyomorult, akkor Sándor Tamás 2020. Júl. 11. 16:28 és Sándor Tamás 2020. Júl. 11. 19:46 a legnyomorultabb.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket