Nyitókép: Wikipédia/Andrea Mantegna

 

Egy horvátországi templomban sikerült azonosítani Mátyás király fiának és unokájának sírját, ahol megtalálták a leszármazottak csontjait. Ezekből mintát véve sikerülhet azonosítani és újratemetni Mátyás királyt – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

Nemrég Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelentette be, hogy áttörés történt Mátyás király leszármazottainak azonosításával kapcsolatban.

 

 hirdetes_810x300  

A Kossuth Rádióban felidézték, hogy a Szent István által alapított székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika kiemelt jelentőségű a magyar történelemben, fél évezreden keresztül szinte minden magyar uralkodót itt koronáztak meg, és tizenöten, köztük Mátyás király ide is temetkezett.

 

A török korban azonban a sírokat kifosztották, a templom pedig elpusztult. A 19. században már megindult a helyszín és a királysírok feltárása, de akkor épségben már csak III. Béla és felesége földi maradványait találták meg, amelyek a Mátyás-templomba kerültek. A többi csontot összegyűjtötték, ezeket jelenleg is az osszáriumban őrzik.

 

 

Új archeogenetikai kutatásokba kezdett a Magyarságkutató Intézet, amellyel esély van arra, hogy megtörténjen a Hunyadi család azonosítása

 

Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet régészeti kutatóközpontjának igazgatója a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban ismertette, hogy Mátyás király fiát és unokáját, Corvin János és Corvin Kristóf csontjait sikerült azonosítani a horvátországi lepoglavai pálos kolostorban. Ezeket a csontokat nemrég sikerült feltárnia a szakembereknek.

 

„Egy hatéves gyermek és egy harmincas éveiben járó férfi csontjaira bukkantunk. Meg lehetett állapítani a férfinál, hogy sánta, ami egyezett azokkal a korabeli leírásokkal, amelyekben az szerepelt, hogy Corvin János sántított”

 

– árulta el. A szakember hozzátette:

 

„A csontokból mintát vettünk, így ki tudunk vonni egy olyan DNS-markert, ami Mátyás király férfiági leszármazottaitól származik, és ezek segítségével a székesfehérvári osszáriumban lévő összekeveredett királycsontok közül meg lehet majd állapítani, hogy melyik Mátyás királyé”

 

– emelte ki.

 

Ha ez sikerül, akkor megtörténhet Mátyás király méltó újratemetése, és ezáltal lehetőség lesz a Hunyadi család leszármazásáról is archeogenetikai eredményeket kapni.

 

Makoldi Miklós szerint a minták elemzése még egy-két hónapig tart majd, és hátravan a székesfehérvári osszárium felnyitása. Itt majd hatszáz csontot kell elemezni és kiválasztani azt, amelyik Mátyásé.

 

„A végső cél, hogy összes királyunkat azonosítsuk, így létrejöhetne egy nemzeti panteon, ahol a középkori királyaink nyugszanak, és ahol méltóképpen leróhatjuk a kegyeletünket nagyjaink előtt”

 

– fejezte ki reményét.

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.