Nyitókép: a Titanic Southampton kikötőjében 1912. április 10-én. (wikipedia)

 

Az “elsüllyeszthetetlen”-nek tartott RMS Titanic kora legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Az angliai Southampton-ból New York-ba tartó gőzöst azonban már első útján utolérte a végzet. 1912. április 14-én késő este a hajótest jéghegynek ütközött Újfundland-szigetétől délre és alig több mint két és fél óra leforgása alatt elsüllyedt. A Titanic katasztrófája több mint 1500 emberéletet követelt.

 

Már közvetlenül a szerencsétlenség utáni órákban keringeni kezdtek a hírek, hogy az óriáshajót baj érte. Ausztria-Magyarország sajtótermékei ellenben csak április 16-a környékén fedezték fel a hírt, másnapra a Monarchia minden újsága többoldalas elemzéssel készült. Érdekes, hogy a szokásosnak mondható ködösítés és bűnbakkeresés mellett már a katasztrófát követő napokban kirajzolódott a Titanic kálváriájának szinte minden mozzanata.

 

Figyelem: Az újságcikk rövidítve, de változatlanul kerül bemutatásra. Annak nyelvezetéért és tartalmáért az író nem felel.

 

 hirdetes_400x285  

Az Illustrierte Kronen Zeitung 1912. április 17-i száma jelenti:

 

A világ legnagyobb hajószerencsétlensége

 

Elsüllyedt a „Titanic” – A hajózási társaság hamis jelentései – Elhallgatják az igazságot

[…]

 

A rémület órája suhan át a világon. Egy tragikus hír, mely mindenki szívét összeszorítja, ki hallott róla. Az a hajószerencsétlenség, melyről a tegnapi nap folyamán beszámoltunk, sok száz halálos áldozatot követelt. A szerencsétlenül jártak számát, kik a „Titanic” pusztulásakor életüket veszítették, 1500 és 1683 közé becsülik. Több mint 1500 emberélet ért alig pár óra leforgása alatt szörnyűséges véget. Épp oly szörnyűségesen és felháborítóan hangoztak azok a hírek is, melyek a White Star Line [hajózási társaság] igazgatóságát terhelik, hiszen az kezdetben a valódi tényállást elhallgatta az aggódó családtagok előtt. De ezt a bújócskát nem sokáig tarthatta fenn – a hajózási társaság igazgatóságának így el kellett határoznia, hogy a teljes, iszonyú, hátborzongató valóságot nyilvánosságra hozza. […]

 

A katasztrófáról a következő sürgönyök állnak rendelkezésre:

 

A féligazság.

 

New York, április 16. – A White Star Line igazgatósága tegnap mindössze a következő leírást közölte:  A „Titanic” tegnap reggel [hajnalban, megj.] 2 óra 20 perckor elsüllyedt. Az esemény emberéletet nem követelt.

 

A valóság.

 

Csak 675-en élték túl [a katasztrófát].

 

Az igazgatóság, melynek [new york-i] irodáját valósággal megrohanták a hozzátartozók, csak este 8 óra után ismerte el, hogy a „Titanic” 2200 utasából és a személyzet tagjaiból valószínűleg csupán 675 embert sikerült megmenteni. Az „Olympic” gőzös jelentése szerint többnyire nők és gyerekek vannak a túlélők között. […]

 

Túl késő!

 

New York, április 16. – Az „Olympic” gőzös rádión jelenti Cape Race-nek [földfok Újfundland-szigetén], hogy a „Carpathia” mindössze a mentőcsónakokra és hajótörmelékre talált, mikor napkeltekor elérte a szerencsétlenség helyszínét.

 

A katasztrófa lefolyása.

 

A szerencsétlenség menetéről csak kevés információ áll a rendelkezésre. A „Titanic” csökkentett sebességgel ment, amikor a hajótest előrésze egy jéghegynek ütközve tojáshéjként roppant szét.

 

A legtöbb utas már az ágyban tartózkodott és csak az ütközés zajára ébredt fel. A legénység tagjai professzionálisan reagáltak [a vészhelyzetre] és több férfiutas támogatásával munkához láttak. A távíró vonalai leterhelődtek, eközben a mentőcsónakokat előkészítették és nőkkel, valamint gyerekekkel népesítették be. Azonban a csónakokat nem engedték a vízre, hanem abban a hiszemben, hogy a „Titanic” […] a segítség megérkezéséig a felszínen marad, mindössze a rámpákra helyezték.

 

Habár a tenger nyugodt volt és a gépház rendben működött, egyre több víz árasztotta el a hajótest elülső részét. […] A hajó további sorsáról egészen a süllyedésig nincs további információ.

 

Több igencsak hiányos sürgönyből, amit new york-i újságok közöltek, mégis arra lehet következtetni, hogy az utasok között iszonyú pánik tört ki, mikor a „Titanic” a tenger alá merült. […]

 

Ilyennek képzelte el az osztrák sajtó a Titanic katasztrófáját. (Die Neue Zeitung – ÖNB/Wien, részlet)

 

Minden rekordot megdönteni!

 

[…] Röviddel azelőtt, hogy a hajó kifutott Southampton kikötőjéből, Smith kapitány – azt mesélik az emberek – a White Star Line igazgatóját kérdezte, hogy az vajon milyen különleges küldetést tartogat számára. – „Minden rekordot megdönteni!” – volt az igazgató válasza. […]

 

Szomorú és szörnyűséges, hogy Smith a küldetést teljesítette. Minden rekordot sikerült megdönteni. Mindaz, mi előtte volt, eltörpül a szerencsétlenség mellett, amit a „Titanic” elszenvedett. Mikor Smith kapitány a rettegett „újfundland-i ködpoklot” teljes gőzzel átszelte, csak az a gondolat járt a fejében, hogy minden rekordot megdöntsön. […]

 

A „Titanic” segélykiáltásai. Süllyedünk!

 

A Cape Race távírója a „Titanic”-ról érkező segélykiáltások […] sorrendjéről a következő feljegyzéseket készítette:

 

1[0] óra 15 perc – segélyhívásokat hallok a „Titanic”-ról, melyekre több hajó, köztük a „Carpathia” […] és az „Olympic” is válaszol.

 

1[0] óra 25 perc – a „Titanic” jelenti: a hajóorr megdőlt.

 

1[0] óra 30 perc – Összeköttetésbe léptem a „Virginian”-nal és jelentettem, hogy a „Titanic” sürgősen segítségre szorul. […]

 

1[0] óra 36 perc – a „Titanic” értesíti az „Olympic”-ot, hogy minden női utas a mentőcsónakokban ül. Arra kéri továbbá az „Olympic”-ot, hogy minden mentőcsónakját tartsa készenlétben.

 

1[0] óra 45 perc – az utolsó sürgöny a „Titanic”-ról: „Süllyedünk …”

[…]

 

Kevés volt a mentőcsónak

 

Az a körülmény, hogy a katasztrófa ily’ iszonyú méreteket öltött, arra vezethető vissza, hogy a hajó fedélzetén nem volt elég mentőcsónak. Az óriáshajót „elsüllyeszthetetlen”-nek hitték. Csak így magyarázható, hogy több mint 1500 ember veszett oda, noha az idő tiszta és a tenger nyugodt volt.

 

Hogy a Titanic méreteit szemléltesse, az Illustrierte Kronen Zeitung a bécsi Szent István Dóm mellé rajzolta a hajótestet. (Illustrierte Kronen Zeitung – ÖNB/Wien, részlet)

 

A legfrissebb hírek. Nyolcszáz túlélő

 

A késő esti órában az alábbi távirat érte el szerkesztőségünket:

 

New York, április 16. – Hogy 800 utas egészségesen a „Carpathia” fedélzetén tartózkodik, a tegnapi […] szerencsétlenség egyik üdvös híre […]. A „Carpathia” az éjszaka folyamán összeköttetésben volt Cape Race-val és átküldte a megmentettek ideiglenes névsorát. […] Sajnos egyben nyilvánvaló, hogy a mostani szerencsétlenség a hajózás történetének eddigi legnagyobb katasztrófája.

 

A legtöbb nőt és gyermeket sikerült megmenteni. Az ideiglenes lista szerint a „Carpathia” fedélzetén tartózkodik Bruce Ismay, a „Titanic” társtulajdonosa.

 

Az „Olympic” jelenti, hogy későn érkezett a helyszínre és egy túlélő sincs a fedélzetén. A „Parisian” sem tudott túlélőket felvenni. A „Carpathia” fedélzetén található kimentettek száma a legújabb információk alapján 800. Ennek folytán mintegy 1500 ember vesztette életét.

 

Orbán Gábor, MA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.