Nyitókép: TASR/AP

 

Az ókori Egyiptom történetének három különböző korszakából való 110 sírt – köztük a történelem előtti időkből származó temetkezési helyeket – tártak fel régészek a Nílus deltájánál fekvő Dakahlija kormányzóságban – közölte kedden az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

 

„A felfedezés tovább gyarapítja az ókori Egyiptom történetével kapcsolatos ismereteinket, mivel a leletek három különböző civilizációból származnak”

 

– mondta Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.

 hirdetes_810x300  

 

Ezek a predinasztikus kor, amely Egyiptom történelmében a dinasztiák korát megelőző időszak volt (i.e. 6000–3150), a Nagada III periódus, amely a Nagada kultúra utolsó fázisa volt az i.e. 3200 és i.e. 3000 között, valamint a második átmeneti kor (i.e. 1782–1570), amikor a hükszoszok uralták az ókori Egyiptomot.

 

Fotó: TASR/AP

 

A predinasztikus korból – az alsó-egyiptomi Boto I és II civilizáció idejéből – származó 68 sír többsége kerek vagy ovális, a bennük lévő múmiák összegörnyedve fekszenek bal oldalukon. A sírok egy része agyagedényekben eltemetett újszülöttek maradványait őrzi.

 

A második átmeneti korhoz kötődő 37 sírból 31 négyszögletes és 20-85 centiméter mély. A többiben fiatal gyerekeket temettek el agyagszarkofágokban.

 

Fotó: TASR/AP

 

A Kairótól nagyjából 150 kilométerre északkeletre fekvő régészeti lelőhelyen feltárt sírok közül öt származik a Nagada III periódusból.

 

A régészek temetkezési agyagedényeket, amuletteket, kőedényekbe faragott szkarabeuszokat, kőeszközöket és fülbevalókat is találtak a helyszínen, ahol tovább folytatódnak az ásatási munkálatok.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.