Nyitókép: White War Museum Adamello

 

Az olasz Alpokban található Scorluzzo-hegy csúcsán a helyi gleccser gyors visszahúzódásával egy osztrák-magyar, barlangba vájt katonai barakk vált láthatóvá. A kutatók már 2015-ben felfedezték az első világháború vége óta jégbe zárt hevenyészett menedéket, de annak feltérképezése csak mostanra sikerült teljesen.

 

A mintegy 3100 méteres magasságban fekvő fából épített szűk és nedves konstrukció 20 osztrák-magyar katonának adott menedéket a harcok szünetében. Olaszország 1915-ös hadbalépésével az Alpok, azon belül is a lombardiai, trienti és velencei szakasz az úgynevezett „fehér háború” színterévé váltak. Több ezer méteres magasságban, embertelen körülmények között harcoltak itt a következő három és fél évben a Monarchia katonái az olasz csapatok ellen.

 

A háború végeztével a katonák, holmijuk nagy részét hátrahagyva, gyorsan betemették a menedéket, melyet a jég a következő száz évre lekonzervált. Mikor aztán a kutatók az érintetlen barlangot feltárták, szemük elé tárult a katonák mindennapi életének részletei: szalmából készült ágyak, ruhák, lámpások, újságok, képeslapok, érmék, konzervdobozok és állati csontok is.

 hirdetes_400x285  

 

„A laktanya az úgynevezett fehér háború időkapszulája, amely segít megérteni a katonák által tapasztalt szélsőséges körülményeket és az éhezést.”

 

– mondta Stefano Morosini történész, a Stelvio Nemzeti Park örökségvédelmi projektjeinek koordinátora, majd hozzátette:

 

„Az a tudás, amelyet ma képesek vagyunk összegyűjteni ezekből az ereklyékből, a klímaváltozás egyébként negatív tényének pozitív következménye.”

 

A tudósok úgy gondolják, hogy lavinamozgás és hipotermia következtében jóval több katona vesztette életét 1915 és 1918 között, mint amennyit harc közben öltek meg. Az elmúlt évtizedben több tucat holttest került elő, némelyik még egyenruhában. Tavaly nyáron egy túrázó botlott egy olasz zászlóba burkolt katona maradványaira az Adamello-gleccseren. 2017-ben pedig egy másik olasz katona leszármazottjai temethették el hozzátartozójukat, miután a Presena-gleccseren a holtest mellett a személyazonosságát feltáró dokumentumokat is megtalálták, amivel azonosítani tudták az elesett katonát.

 

„Két vagy három évente találnak holttestet, általában olyan helyeken, ahol a gleccseren folyt a harc.”

 

– mondta Marco Ghizzoni, az adamelloi Háborús Múzeum munkatársa, aki a Scorluzzo-hegyi laktanya feltárásában is segített. A most feltárt barakk tárgyi emlékeit katalogizálják és 2022-től egy múzeumban állítják majd ki a lombardiai Bormio városában.

 

TheGuardian

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.