Nyitókép: Szered és Sempte elöljáróinak panaszlevele azon a napon kelt, amikor az 1866-os háború utolsó ütközetét vívták Pozsonynál. (OeSta – részlet. A szerző gyűjteményéből)

 

1866 júliusában, a porosz-osztrák háború utolsó heteiben, a Magyar Királyság területe is hadműveleti területté vált. A Vág-völgyében a cs. kir. Északi-Hadsereg Pozsony felé menetelt, miközben a nyugati megyékben a porosz csapatok közelsége miatt kihirdették a háborús vészhelyzetet.  

 

Ezt a hadijogot illetve statáriumot kívánta két Vág-parti felvidéki község, Szered és Sempte, a saját hasznára fordítani, hogy a helyi bajkeverőt, egy bizonyos Verth Adolfot, a hatóságoknál porosz agitátor szerepében tüntesse fel és végleg elűzze a környékről.

 

Figyelem: A levél teljes terjedelmében, változatlanul kerül bemutatásra. Annak nyelvezetéért, nyelvtani hibáiért és tartalmáért az író nem felel.

 hirdetes_300x300  

 

Bizonyitvány

 

Mi alól irtt Szeredi [Sereď] és Sempthei [Sempte/Šintava] Mezö Városok Előljárói és Lakosai hitelessen bizonyitjuk, hogy [a] Szeredi Uradalom haszonbérlője Verth Adolf rendetlen és minden emberséget meggyalázó egyén légyen, felsőbbi Rendeleteket, es parancsokat tiszteletben nem tartja, minden községi terhek viselésében nem csak hanyag hanem ellenszegülö és, nép kinzó, tudniillik miután Szered és Sempthei kőzségek oly szerencsétlenek, hogy alatta hidvám menteség miatt a hidon dolgozni kintelenek, hogy csak á szegénységet nemtelen szenvedélyével kinószhassa, a mikor szűkséges volna 2. vagy 3. ember, a legnagyobb munka idöben 50. vagy 100. embert rendel, kik ott á kenyér keresettöl azáltal megfosztatnak.

 

Szered és Sempte elöljáróinak panaszlevele azon a napon kelt, amikor az 1866-os háború utolsó ütközetét vívták Pozsonynál. (OeSta – részlet. A szerző gyűjteményéből)

 

ezeken kivül politikailag is elöttünk gyanus a fennevezett porosz származásu egyén azon oknál fogva, hogy a vág vizen lévö fa hidat mely gondviselése alatt vagyon számtalan megyei Rendelet dacára kijavíttani, és biztossá tenni elmulasztotta azért, hogy szükség esetére a Cs. kir. Katonaság sürgös átmenetelenék végkép elromoljék, vagy is egy szóval hogy á Cs. kir. Katonaságnak kárt okozhasson.

 

Kelt Szeredben, Julius hó 22.én 1866.

 

Holbik Ferencz                                                                  Lörintz Józef biró

Jávor András                                                                     […] József biró

Molnár Jósef                                                                     Simorda Mihály

Takács János                                                                     Molnár Márton

[…] István                                                                          Kirkay János jegyzö

Grik Sándor, jegyzöi segéd

 

Forrás: KA OeSta – 1866.7.719g

 

Orbán Gábor, MA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.