Nyitókép: Hasfelmetsző Jack alakját máig homály fedi. A gyilkosságok évében azonban legalább hárman látták őt. (illusztráció)

 

1888 őszén a viktoriánus korabeli Londont a történelem talán legismertebb sorozatgyilkossága tartotta rettegésben. A „Hasfelmetsző Jack”-ként elhíresült tettes augusztus 31. és november 9. között legalább öt női prostituáltat – az úgynevezett „kanonikus öt” –  gyilkolt meg különös kegyetlenséggel. A hasfelmetsző személyét az azóta eltelt több mint 130 évben sem sikerült teljes hitelességgel azonosítani. Az akkori nyomozási dokumentumokat olvasva azonban szembeötlő, hogy a véletlen folytán többen is látták a gyilkost, köztük Israel Schwartz, magyar izraelita.

 

Schwartz 1888. szeptember 30-án a harmadik gyilkosság (Elisabeth Stride) egyik legfontosabb szemtanújának számít. Röviddel éjjel 1 óra előtt a Berner Street-en haladt, amikor arra lett figyelmes, hogy egy bár kapujában egy enyhén ittas férfi összeszólalkozik egy nővel, ami tettlegességig fajult. Mivel az áldozatot pár perccel később holtan találta egy bizonyos Louis Diemschütz, a tudomány jelen állása szerint Israel Schwartz azon az éjszakán az igazi hasfelmetszőt láthatta.

 

Donald Swanson főfelügyelő jelentése a Scotland Yard-nak:

 hirdetes_810x300  

 

„Amikor [Schwartz] elérte a kaput, ahol a gyilkosságot elkövették, látta, ahogy egy férfi megáll és egy nőt [Elizabetz Stride] szólít le, aki a kapu aljában álldogált. A férfi az útra akarta húzni a nőt, aztán mégis megfordította és az utcakövezetre lökte, mire a nő háromszor kiáltott, de nem nagyon hangosan.

 

A „whitchapel-i gyilkosságok” egyike. A „Hasfelmetsző Jack”-ként elhíresült sorozatgyilkos legalább öt emberrel végzett. (Guyot – részlet)

 

Majd amikor [Schwartz] gyorsan az utca túloldalára váltott, észrevett egy másik férfit, aki épp pipára gyújtott. Az a férfi, aki a nőt az utcakőre lökte nyilvánvalóan a másik férfi irányába „Lipski”-t [a „zsidó” illetve a „megöllek” szinonímája] kiáltott […]. Ezt követően Schwartz elhagyta a helyszínt, de feltűnt számára, hogy a pipás férfi követi őt. Ezért egészen a vasúti kanyarig futott, majd látta, hogy a férfi már felhagyott az üldözéssel. Schwartz nem tudta megmondani, hogy a két férfi vajon ismerte-e egymást vagy sem.

 

Mikor a hullaházhoz vitték, Schwartz az áldozatban azt a nőt ismerte fel, akit előtte a kapualjban látott. Az első férfit [ő a hasfelmetsző] a következőképp írta le:

 

Mintegy 30 éves, körülbelül 165 cm magas, világos arcszín, sötét haj, vékony, sötét bajusz; kerek arc, széles vállak; egy sötét kabátot és nadrágot viselt, fején egy fekete kalap, kezeiben semmit sem tartott. A másik férfi megközelítőleg 35 éves és 180 cm magas lehetett, világos arcszín, világosbarna haj, barna bajusz; egy sötét nagykabátot és egy öreg széles karimájú fekete filckalapot viselt, kezében egy agyagpipát tartott.”

 

Forrás: Chief Inspector Swanson an CID (Scotland Yard) on 19. october 1888. In: Henrik Püstow (Hg.), Jack the Ripper (2008/2017).

 

Orbán Gábor, MA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.