Nyitókép: aktuality.sk

 

Az ukrajnai Odessza városa mellett mintegy 20 ezer ember maradványát találták meg egy tömegsírban. A történészek szerint minden bizonnyal a Sztálin-kori tisztogatások áldozatairól lehet szó.

 

A tömegsírban talált áldoztatok számát tekintve ez az eddigi legnagyobb tömegsír, amit Ukrajna területén találtak. A tömegsír az odesszai reptér közelében található, és augusztus folyamán fedezték fel építkezési munkálatok közben.

 

 hirdetes_400x285  

Az emberi maradványok öt rétegben vannak elhelyezve a tömegsírban. A szakemberek meggyőződése szerint ezeket az embereket a 20. század 30-as éveiben végezték ki, a Sztálin által kezdeményezett nagy terror idején.

 

„Miután befejeztük az exhumációt, eldöntjük, hogy mit csinálunk ezzel a hellyel. Annyi biztos, hogy emlékhelyet szeretnénk kialakítani“

 

– mondta Gennadij Truchanov, Odessza polgármestere.

 

Az évek során több tömegsírt is találtak

 

Ukrajan ezen térségében az előző évek során már több tömegsírt is találtak. A foglyok nemzetisége és az állítólagos bűntetteik, amelyek miatt kivégezték őket, azonban továbbra is ismeretlenek.

 

A történészek becslése szerint a sztálini megtorlások idején több százezer ukránt börtönöztek be és végeztek ki a gulágokban.

 

Az egyik legismertebb kivégzőhely a Bykivnia település melletti erdő, ahova 1937–1941 között több tízezer áldozatot ástak el.

 

Több millió ukrán vesztette életét az 1932–1933 közötti éhínségben is, amelyet Kijev a mai napig Sztálin szervezett népirtásként tart számon.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.