Nyitókép: Xavier Rossi/ Getty Images

 

Napóleon kori tömegsírt fedeztek fel egy ház pincéjének felújítása közben a csehországi Brünnben. A tizenkét férfi csontvázáról azt feltételezik, hogy az 1805-ös austerlitzi csatában harcoló katonákról lehet szó.

 

Kateřina Vymazalová, a brünni Masaryk Egyetem anatómiai tanszékének adjunktusa elmondta, hogy fiatal, 20 és 30 év közötti férfiakról van szó. Paleopatológiai elemzés segítségével háborús sebesüléseket, köztük a combcsont egy részének amputációját azonosították. Az egyik férfi bal karja valószínűleg lövés következtében eltört, míg egy másik férfi bal combját kézifűrésszel amputálták – a pengenyomok a nagyító alatt még mindig láthatóak. A férfiak hátán és lábán fizikai megterhelés nyomai látszódnak, amelyeket valószínűleg a nehéz katonai felszerelés és az állandó menetelés okozott, a fogkő pedig nitrogén- és kénnyomokat, tehát lőporelemeket tartalmaz, amelyek a papíralapú lőszer felharapásával kerültek a fogakra. A DNS-elemzés azt is kimutatta, hogy a férfiak Európa különböző részeiről származtak.

 

„Minden jel arra utal, hogy katonák az úgynevezett három császár csatájában harcoltak, amelyre a közeli Austerlitz mellett (Slavkov u Brna) került sor 1805. december 2-án”

 

– közölte a szakértő. Ezen a napon a Bonaparte Napóleon vezette francia hadsereg megsemmisítő vereséget mért az egyesült orosz-osztrák haderőre.

 hirdetes_810x300  

 

A csata után sok sebesültet a csatatértől 20 kilométerre fekvő Brünnbe szállítottak, de mivel a város kórházai túlzsúfoltak voltak, ideiglenes tábori kórházakat hoztak létre – többek között a most felfedezett tömegsír közelében.

 

Theartnewspaper

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.