Nyitókép: Hmzrinyi.hu

 

Január 21. és 23. között immár 22. alkalommal került megrendezésre az 1943-as doni áttörésben elesett és a harcokat túlélt hősök előtt tisztelgő „Doni Hősök Emléktúra”. A megemlékező túra mintegy 60 résztvevője Hajdú-Bihar megyében több mint 70 kilométeren át menetel.

 

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei mellett a Magyar Tartalékosok Szövetsége is részt vett az Emléktúrán. Halmai Péter, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hajdú-Bihar megyei alelnöke elmondta:

 

„Hagyományőrzőként nagyon jó érzés az egykori elődök nyomdokain járni. Azért is nagyon fontos ez számunkra, hiszen mi hagyományőrzőként a Magyar Királyi Honvédség hagyományait őrizzük. Ez pedig az egyik legjelentősebb olyan esemény, amely a Magyar Királyi Honvédség történetében történt.”

 

 hirdetes_810x300  

Hajdúhadház főterén Fekete András őrnagy, valamint a település polgármesterének beszédét követően koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak. A rendezvény a takarodó hangjaival zárult.

 

Az 1943. január 12-én indult doni áttörés, amely során a szovjet alakulatok megsemmisítették a 2. magyar hadsereget a Don-kanyarban, a magyar hadtörténet egyik legszomorúbb fejezete.

 

Honvedelem/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.