Nyitókép: Wikimedia.org/felvétel az Anthropoid filmből/startitup.sk

 

A cseh kutatóknak sikerült megtalálniuk és azonosítaniuk az egyik ejtőernyősnek, Jozef Gabčíknak a pisztolyát, aki 1942-ben, Prágában részt vett a Reinhard Heydrich ügyvezető protektor elleni merényletben.

 

Amikor Gabčíknak csődöt mondott a brit gyártmányú Sten géppisztolya, Jan Kubiš egy gránáttal próbálta eltalálni Heydrichet, akit csak a repesz sebesített meg. Ezután Gabčík ismét megpróbálta lelőni a protektort, mégpedig egy amerikai Colt Model 1903 Pocket Hammerless pisztollyal, de a merénylet ismét eredménytelenül végződött.

 

Hogy mi történt Gabčík fegyverével, az sokáig nem volt világos. Most, 80 évvel a Heydrich elleni merénylet után ismét előkerült. A történészek a csehszlovák náciellenes ellenállás „szent gráljának“ nevezik – közölte pénteken a ČT24.

 hirdetes_400x285  

 

Pavel Černý, egykori rendőrtiszt, a Liga Libe egyesület elnöke szerint a közelmúltban megtalált pisztoly nemcsak az a fegyver, amellyel Gabčík Heydrichre lőtt, hanem az is, amelyik nála volt a prágai Szent Cirill és Metód-templom kriptájában vívott végső harcban.

 

„Ez az a fegyver, amellyel a Gestapo jelentései szerint rálőttek Obergruppenführer Heydrichre; ez a fegyver lőtt Heydrich sofőrje, Klein után, és 99,9 százalék, hogy Gabčík végül ezzel a fegyverrel vetett véget az életének a kriptában“

 

– magyarázta Černý.

 

Hozzátette: az 539370-es sorozatszámú fegyvert – amelyet a nyilvánosság számára elsőként az „Anthropoid – kanyar” című dokumentumban mutatott be – és annak kapcsolatát Jozef Gabčíkkal a londoni és berlini adatok is megerősítik.

 

A fegyver sorsa a kriptában vívott harc után bonyolulttá vált. Először is az elesett csehszlovák katonák holmijaihoz hasonlóan, a németek kezére került, és elhelyezték a Gestapo főhadiszállásán, a Petschek-palotában. A háború után ezeket a dolgokat máshová vitték.

 

A szóban forgó fegyver ma már magántulajdonban van; a tulajdonosa pedig anonimitásban kíván maradni. A pisztolyt azonban nem Gabčík fegyvereként vásárolta meg – abban az időben ezt még nem lehetett tudni, bár feltételezhető volt, hogy az egyik ejtőernyősé volt. A csődöt mondott Sten fegyver továbbra sem került elő, ám a történészek abban bíznak, hogy idővel ezt a fegyvert is megtalálhatják.

 

Az 1942. május 27-i merényletet követően a Cseh-Morva Protektorátusban megkezdődött a náci terror és a tömeges kivégzések, amelyek 1942 júniusában csúcsosodtak ki a cseh Lidice és Ležáky falvak német hadsereg általi kiirtásával.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.