Nyitókép: Ken Griffith via Wikimedia

 

40 évvel ezelőtt, 1982. június 14-én tették le a fegyvert az argentin csapatok a Falkland (Malvinák) – szigetek fővárosában, Port Stanley-ben, amivel véget ért a két és fél hónapig tartó falklandi háború (Guerra de las Malvinas).

 

Amiről a krónikák mesélnek: Egy argentin pilóta visszaemlékezése a Falkland-szigetekért vívott háborúra

 

Argentína történelmi, kultúrális és földrajzi alapon követelte (és követeli a mai napig) magának a Nagy-Britanniához tartozó, a déli sarkkör közelében fekvő Falkland-szigeteket.

 hirdetes_810x300  

 

1982. április 2-án argentin speciális alakulatok szálltak partra Kelet-Falklandon és egy bravúros akcióban elfoglalták a fővárost, Port Stanley-t. A kis brit helyőrség rövid ellenállás után megadta magát. Míg Buenos Aires hazafias mámorban úszva győztesnek kiáltotta ki magát, London egy expedíciós haderőt küldött a helyszínre, amivel május 1-jén elkezdődtek a harcok a sziget visszaszerzéséért.

 

Az argentin légierő éhes héjaként csapott le az ellenséges flottára, ám a britek partaszállását, majd előrenyomulását nem tudta megállítani. 1982. június 14-én a szigeteken állomásozó nagyszámú argentin haderő letette a fegyvert, miután a Port Stanley körüli sziklás hegyekben napokig véres csaták sorozatát vívta a brit egységekkel.

 

A rövid háborúban 649 argentin katona – többségében fiatal sorköteles – esett el és a hazatértek ezrei évekkel később is poszttraumatikus sokkban szenvedtek. A brit veszteségek 255 főt tettek ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.