Nyitókép: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

 

A szakkarai piramisnál található nekropoliszban tárták fel az egyiptomi régészek azt a 15 méter mélyen lévő szarkofágot, ami egy 4300 éve mumifikált férfi maradványait rejti.

 

Egyiptomi régészek állítása szerint megtalálták az eddigi legrégebbi múmiát. A 4300 éves mumifikálódott maradványokat a közelmúltban tárták fel a Kairótól mintegy 24 kilométerre fekvő szakkarai piramis közelében folyó sírfeltárások során.

 

Reuters beszámolója szerint a Hekasepesz nevű férfi mumifikálódott maradványaira egy 15 méteres akna aljában találtak rá, egy aranylevéllel borított mészkő szarkofágban. A kutatást végző csoport vezetője, Zahi Hawass szerint ez lehet Egyiptom legrégebbi és legteljesebb múmiája.

 hirdetes_810x300  

 

A maradvány az i.e. 2686 és 2181 közötti korszakból, az ötödik és a hatodik dinasztia idejéből származhat.

 

A kutatók több sírra is bukkantak a mostani ásatás során. A szakember szerint a legfontosabb sír Hnúmdzsefefé, aki a tisztviselők felügyelője, a nemesek vezetője, valamint Unas piramisegyüttesének papja volt. Sírját a mindennapi élet jelenetei díszítik.

 

A második legfontosabb sír egy bizonyos Merié, akit a titkok őrzőjének neveztek.

 

A szakkarai lépcsőpiramis volt az első, amelyet 4700 évvel ezelőtt építettek Egyiptomban. A Szakkarában folyó ásatások során koporsókat, mumifikálódott oroszlánokat és még egy 2600 éves halloumi sajtot is találtak már. Rengeteg titok azonban máig feltáratlan maradt.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!