Nyitókép: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities

 

Az egyiptomi restaurátoroknak sikerült konzerválniuk azt az egyébként jó állapotban megtalált, 16 méter hosszú papirusztekercset, amely az egyiptomi Halottak Könyvének egy példánya.

 

Egyiptomi régészek alig egy hónapja jelentették be, hogy Szakkarában, a Dzsószer-piramis közelében feltárt egyik koporsóban egy 16 méter hosszú papirusztekercsre bukkantak. A rendkívül jó állapotban fennmaradt tekercsen a Halottak Könyvéből származó részleteket lehet látni.

 

A Halottak Könyve olyan írásokat tartalmazott, amelyek az ősi egyiptomiak halállal kapcsolatos elképzeléseit írák le, és úgy gondolták, hogy az elhunytat segíti majd a túlvilágon. A LiveScience szerint nem volt szokatlan, hogy az ókori egyiptomiak az elhunyttal együtt temették el a dokumentumot.

 hirdetes_400x285  

 

Fotó: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities

 

A tekercset restaurálták, majd lefordították a benne található írást arabra. Jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban látható.

 

A papiruszt egy Amószisz nevű férfi koporsójában találták – aki nem azonos az I. Jahmesz néven uralkodott fáraóval. A kutatók elmondása szerint a férfi nevét körülbelül 260-szor írták le a papiruszban, i.e. 300 körül élt, a Ptolemaiosz-dinasztia kialakulásának kezdetekor.

 

Fotó: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities

 

A szöveget fekete és piros tintával írták, a minőségét tekintve egy olyan ember, aki értett ehhez. A leghosszabb Halottak Könyve, amit eddig megtaláltak, 37 méteres, és a British Museumban van kiállítva.

 

Az eltemetett Amósziszról nem sokat tudni. Valószínűleg a feleségével együtt temették el, és minden bizonnyal elég gazdag volt ahhoz, hogy elkészítsék számára a Halottak Könyvét.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.