Nyitókép: Ministry of Tourism and Antiquities Fb-oldala

 

Egy óbirodalmi palota maradványait is megtalálták az egyiptomi Abüdosznál.

 

A Yorki Egyetem által vezetett csapat mintegy 2000 koskoponyára bukkant II. Ramszesz abüdoszi templomában – számol be a National Geographic A település Egyiptom egyik legősibb városa, uralkodói a protodinasztikus korban (időszámítás előtt 3200-3000) egyesítették Felső-Egyiptomot.

 

 hirdetes_810x300  

A helyszínen számos ókori emlék található, II. Ramszesz például egy hatalmas templomkomplexumot építtetett fel itt főleg Ozirisz és I. Széthi tiszteletére. A szentély természetesen önmaga reprezentációját is szolgálta, a templomban különböző alkotásokkal állítottak emléket II. Ramszesz legnagyobb tetteinek.

 

A legújabb ásatásokon a szakértők nagyjából 2000 koskoponyát találtak. A leletek jóval II. Ramszesz kora után, a Ptolemaida-dinasztia idején kerültek a helyszínre. Ezek mellett nőstény juhok, vadkecskék, kutyák, tehenek, gazellák és mongúzok maradványai is előkerültek, az állatokat II. Ramszesznek ajánlhatták fel ezer évvel a halála után.

 

Kép forrása: Ministry of Tourism and Antiquities Fb-oldala

 

Az Óbirodalom VI. dinasztiájának idejéből egy nagy palotaépítményt is felfedeztek, ebben szobrok, papiruszok, famaradványok, bőrruhák és cipők voltak. A palotánál II. Ramszesz templomának északi falrészletei is feltárultak. Az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium szerint a leletek nagyban segítenek megérteni, hogy miként nézett ki a helyszín az Óbirodalom periódusában.

 

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!