A Political Capital Institute és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar Választási igazgatás szakirányának közös Konferenciája a választási reformról, mely a külhoni magyarok kettős állampolgárságát és szavazati jogát is érinti.

A rendezvény helye és időpontja:

 

Budapesti Corvinus Egyetem,

(Budapest, XI. kerület, Ménesi út 5. III. em. 301. terem)

2011. október 5. 9:15-14:30

 hirdetes_300x300  

Résztvevők:

Dr. Imre Miklós dékán, Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar
Juhász Attila vezető elemző, Political Capital Institute

Dr. Kukorelli István egyetemi tanár, alkotmányjogász (ELTE ÁJK), volt alkotmánybíró, az OVB volt elnöke
Dr. Fleck Zoltán egyetemi tanár, az ELTE Jogszociológia Tanszékének vezetője

Hegedűs Dániel politológus, egyetemi oktató, ELTE TÁTK
Király Zsolt közgazdász, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának tagja

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda volt vezetője
Dr. Temesi István, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke

Dr. Enyedi Zsolt egyetemi docens, Közép-európai Egyetem
Dr. Kovács László Imre egyetemi docens, a politikatudomány kandidátusa, Szegedi Tudományegyetem

A kerekasztal-beszélgetéseket Dr. Cserny Ákos egyetemi adjunktus, a Választási igazgatási szakirány vezetője, a Fővárosi Választási Bizottság korábbi elnöke és László Róbert választási szakértő, a Political Capital elemzője felváltva moderálják.

A Konferencia teljes programja megtekinthető itt:

Az alábbiakban a Körkép.sk szerzőjének felvezető írását közöljük, mely az Extra mandátumok? – A külhoni magyar állampolgárok választójoga és a kisebbségek mandátumszerzési lehetőségei című II. panelhez íródott:

Király Zsolt: Az állampolgárság-kobzó ellentörvény kellően riasztó hatású

 

A kettős állampolgárság, a külhoni magyarokra kiterjesztendő szavazati jog, illetve annak konkrét formája nem kis izgalmakat vált ki a szlovákiai magyarok körében. A dilemma „egyszerű”: ha felveszik a magyar állampolgárságot, elveszítik a szlovákot, a kettő ugyanis pillanatnyilag kizárja egymást. KIRÁLY ZSOLT közgazdász, publicista, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának tagja ad helyzetjelentést.

Tavaly májusban a Fidesz-KDNP kettős állampolgárságról szóló törvényének bejelentése alapjaiban változtatta meg az éppen dübörgő szlovákiai választási kampányt – új szelet adva a nacionalista retorikára építő szlovák pártok vitorlájába. A kialakult helyzet a szlovákiai magyarok és Magyarország viszonyában is fordulópontot jelentett. 2010-ben Robert Fico leköszönő kormánya egyik utolsó intézkedéseként ellentörvényt fogadott el a magyarországi kettős állampolgárság intézményével szemben. Szlovákiában azóta olyan jogszabály van érvényben, amely kimondja: minden személy, aki az ellentörvény hatályba lépése után egy másik ország állampolgárságára is szert tesz, elveszíti szlovák állampolgárságát.

Szlovákia fő problémája valójában nem is a kettős állampolgárság megadásának tényéből, hanem abból fakad, hogy a szlovák fél nem tudja pontosan, mi is a magyar kormány valódi nemzetpolitikai célja. A Tátra alatt így a veszélyérzet a fő mozgatórugó; egy öt és fél milliós, fiatal ország félelme attól, hogy félmilliós magyar kisebbsége egy szomszédos ország befolyása alá kerülhet.

Az írás a Választásirendszer.hu honlapon folytatódik…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!