A Csehországban tanuló és dolgozó szlovákiai magyarok fele nem tervezi hazatérését. A cseh egyetemeken tanuló fiatalok mindössze 13 %-a gondolkodik, azon, hogy az egyetem elvégzése után visszatér szülőföldjére.

Derül ki a Körképet is működtető Vox Juventae polgári társulás felméréséből. A kutatásról a Pátria-rádió holnapi, azaz szerda reggeli műsorában is hallhatnak 08.15-órától.

A Csehországban tanuló és dolgozó szlovákiai magyarok száma évről évre növekszik, mégsem készült róluk eddig átfogó felmérés. A Vox Juventae társulás Lampl Zsuzsanna szociológus vezetésével reprezentatív felmérést készített a témában. A maga nemében egyedülálló, hiánypótló kutatás célja az volt, hogy megismerjük a csehországi magyar közösség gondolkodását, motivációit, elképzeléseit. Választ vártunk olyan kérdésekre, hogy miért döntenek a mai fiatalok a csehországi tanulás mellett, milyen szokások, közgondolkodás jellemzi közösségüket, és hogyan ítélik meg lakóhelyük és szülőföldjük lehetőségeit. Az alábbiakban a kutatás eredményeit közöljük két részben.

A Vox Juventae 2012. évi felmérése az előzetes tervek alapján, kérdőíves módszerrel valósult meg. A megszólítottak két csoportra oszthatók: (1). csehországi egyetemeken tanuló magyar nemzetiségű ifjúság, és (2) olyan, korábban cseh egyetemeken tanult szlovákiai magyarok, akiknek bár Szlovákiában van állandó lakhelyük, továbbra is Csehországban élnek.

1.grafikon: Az egyetem kiválasztásakor mi volt a legfontosabb?

gr.1
A grafikonok kattintással nagyíthatók

A kitöltendő kérdőívek diákszerveztek által lettek kikézbesítve, melyeknek nemcsak a jelenlegi, de az egykori diákokra, azaz második célcsoportunkra is van elérhetőségük. Ilyen módszerrel szólítottunk meg tehát 800 embert. A kérdőív megválaszolásához igyekeztünk motivációt nyújtani. A válaszadóknak esélyt adtunk eljutni a Depeche Mode júniusi koncertjére, a 2013-as Sziget fesztiválra, valamint egyéb ifjúsági fesztiválokra és táborokba szóló belépőjegyek megnyerésére. Talán ennek okán is egész szép számban szolgáltatták vissza kérdőíveinket. A szétosztottak közül 300-at kaptunk vissza. Ezeket aztán, kivétel nélkül feldolgozásnak, s azt követő elemzésnek vetettük alá.

 hirdetes_810x300  

Beszámolónk következő szakaszában az egyes kérdéseinkre adott válaszok százalékarányos eloszlását mutatjuk be Önöknek. A közérthetőség és jobb áttekinthetőség érdekében grafikonok segítségével mutatjuk be az eredményeket.

3. grafikon: Vannak aggályai azzal kapcsolatban, hogy tanulmányai befejezte után munka nélkül marad?

gr.3

2. A felmérés eredményei:

A kérdőívet kitöltők 62 %-a férfi és 38 %-a nő volt. A résztvevők átlagéletkora 28 év. A megkérdezettek a következő felsőoktatási intézmények diákjai voltak: Prágai Károly Egyetem, a Brünni Massaryk Egyetem, a Menedzseri informatika és Közgazdaságtudományi Egyetem, az Institute of Chemical Technology, és a Prágai Közgazdasági Főiskola.

A résztvevők 81 %-ban gimnáziumokban érettségizettekből állt. 19 %-uk szakközépiskolákban, 1 %-uk pedig szakmunkásképzőben szerzett középiskolai végzettséget. Legnagyobb részük magyar tanítási nyelvű középiskolákban érettségizett. Ezt követően pedig mindegyikük egyetemi képzésre jelentkezett.

77 %-uk egyszerre több felsőoktatási intézménybe is beadta jelentkezését. 23 %-uk csak egyre. 55 %-ukat fel is vették mindegyik általuk megjelölt intézménybe, 26 %-ukat egynél többe, míg a válaszadók 19 %-a mindössze egyetlen felsőoktatási intézménybe nyert felvételt Csehországban.

4.gr.

Az iskolaválasztásnál a legfőbb motivációk közt szerepelt a minőségi oktatás elnyerése mellett, hogy jó nevű egyetemen tanulhassanak a megkérdezettek, s ott szerezhessék meg álmaik képesítését (1. grafikon).

Említettük, hogy a megkérdezettek jelentős része magyar tannyelvű középiskolákban érettségizett. Hogyan birkóztak hát meg a cseh nyelv nehézségeivel? 48 %-uk a kezdetektől fogva gond nélkül társalgott e nyelven. 41 %-uknak felsőoktatási képzésük kezdetein azonban nyelvi akadályokat kellett leküzdeniük. Minden tizedik résztvevő pedig mind a mai napig küzd a cseh nyelvvel. A nyelvi nehézségek leküzdésében nagyrészt olyan körülmények segítik őket, mint az új, Szlovákiából, vagy Csehországból jött barátaik és lakótársaik, akikkel szükségszerűen szlovákul vagy csehül kénytelenek kommunikálni, továbbá jelentős szerepe van még a cseh nyelven történő olvasásnak is, valamint a cseh nyelvű televízió és rádióállomások figyelésének.

Mennyire félnek az érintettek attól, hogy tanulmányaik befejezte után esetleg munka nélkül maradnak? A harmadik grafikon alapján nyilvánvalóvá válik, hogy 84 %-uk szinte egyáltalán nem, vagy csak igen kevéssé tart ettől az eshetőségtől. 5 %-uk további tanulmányokon gondolkodik. 8 %-uknak azonban komoly aggályaik vannak jövőbeni elhelyezkedésüket illetően.

5. grafikon: Felmerült már Önben a gondolat, hogy kivándorol Szlovákiából?

gr.5

A Szlovákiába való visszatérésen mindösszesen a megkérdezettek 20 %-a gondolkodik (4. grafikon). Az egyetemek elvégzését követően legtöbbjük (40 %-uk) Csehországban vagy valamely nyugat európai államban (35 %) szeretne munkát vállalni. Minden ötödik érintett szeretne csak állást szerezni Szlovákiában. A jövőbeni hivatás szempontjából Magyarország és a tengerentúl a legkevésbé csalogatóak. Ezen lehetőségek felett mindösszesen a megkérdezettek 3-3 %-a gondolkodik. Afelől is érdeklődtünk, terveznek-e esetleg tartósabban elköltözni Szlovákiából (5. grafikon.). A válaszok arról tanúskodnak, hogy e gondolat a megkérdezettek jelentős része számára aktuális. Vagy fontolgatják, vagy már döntöttek is a költözésüket illetően.

A felmérésben résztvevők 74 %-a kitanult mesterségében szeretne gyakorlatot szerezni, ám olyanok is akadnak, akiknek nem ez az elsődleges cél. Minden ötödik, a felmérésben részt vett diák hajlandó volna jobb állás reményében feladni szakmáját, s 5 %-uk már egyenesen biztos benne, hogy egészen más ágazatban szeretne elhelyezkedni, mint amit tanult. (6. grafikon)

6.gr

A kérdőív következő részében a fiataloknak, mint jövőbeni értelmiségi rétegnek a mai intelligenciáról és életkörülményeikről alkotott véleményét vizsgáltuk. Kitérve az értelmiség kérdésére is. Úgymint ki sorolható egyáltalán az értelmiség tagjai közé? Rendelkezik az értelmiség bárminemű küldetéssel? És ha igen, milyennel? Vizsgáltuk fiatalok politikai irányultságára, elégedettségükre és jövőbeli terveikre is.

De ezekről legközelebb.

vox-juventae-logo

A teljes elemzés,  – melynek költségeihez az SZK Kormányhivatala – a Kisebbségi Kultúrák 2012 Programja – is hozzájárult, megtekinthető a Vox Juventae társulás honlapján.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!