Az oktatási reform tervezett elhalasztása talán némi esélyt ad a kisiskolák túlélésére, de nem lenne szerencsés ebből azt a következtetést levonni, hogy egyelőre nincs okunk aggodalomra. Sajnos egy év múlva sem lesz számottevően több tanuló ezekben az oktatási intézményekben, tehát a Damoklész kardja továbbra is ott függ majd felettük.

Pl. Nyitra környékén vannak olyan elemi iskolák, ahol 5-6 gyermek tanul mindössze a négy összevont osztályban, de az egyik 9 évfolyamos magyar iskolának (Pogrányban – a szerk. megj.) is csak 37 tanulója van, ami szívszorító adat. A helyzet szinte kilátástalannak tűnik, hiszen ezek az intézmények olyan településeken működnek, amelyek népessége fokozatosan elöregedik, gazdasági helyzetük is évről-évre romlik, tehát a helyi iskolákat egyre nehezebben tudják fenntartani.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Kiutat találni ebből a csapdahelyzetből – ez lenne a polgármesterek és az önkormányzatok legsürgetőbb feladata, de több mint bizonyos, hogy egy-egy falu ezt egymagában nem lesz képes megoldani. Talán az összefogás segíthetne, ehhez azonban előbb a szomszédos települések vezetőinek közös asztalhoz kellene ülniük, ahol alaposan megvitatnák a helyzetet és mindenki számára elfogadható kompromisszumot kötnének.

gyerekek1
Kép: Körkép.sk

Mert látni kell, hogy a kis tanulószámú iskola már nem sokáig tartható fenn, és ha nem szeretnénk, hogy valamennyi megszűnjön, akkor valamelyikbe koncentrálni kellene a gyerekeket és persze gondoskodni kellene arról is, hogy a távolabbi falvakból is időben eljussanak a tanulók a „központi iskolába”. Mondhatná valaki, hogy semmi új a nap alatt, elvégre már évtizedekkel ezelőtt is volt ilyesmi: egy-egy kis faluból a negyedik osztály elvégzése után a felső tagozatot már valamelyik nagyobb település iskolájában végezték el a tanulók. Ez a mostani helyzet azonban abban különbözik az évtizedekkel korábbitól, hogy ma már ezek a négyosztályos iskolák sem életképesek a kevés tanuló miatt, tehát a gyerekek eleve egy másik településen ülhetnek csak be az iskolapadba.

 Inkább a szlovák iskola

Persze már évek óta gyakorlat az is, hogy azok a szülők, akik valamelyik nagyobb településre vagy városba járnak munkába, inkább az ottani iskolába íratják be a gyermeküket és viszik-hozzák őket nap mint nap, sokszor olyankor is, ha lakóhelyükön még működik az iskola. Nem gondolnak bele, hogy ezzel a döntésükkel maguk is csökkentik a helyi oktatási intézmény megmaradási esélyeit. (Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy az így „utaztatott” gyermekek egy része nem is anyanyelvén tanul, hanem szlovákul, mert azon a településen vagy nincs is magyar iskola, vagy a szülő munkahelyéhez a szlovák iskola van közelebb…)

 hirdetes_300x300  

A kisiskolák problémájára tehát a leghatékonyabb megoldást csak helyben lehet megtalálni. A közelgő önkormányzati választásokon feltehetően sok polgármesterjelölt fog kampányolni mindenféle – reális és persze irreális – elképzeléssel, ígéretekből sem lesz hiány, de vajon akad-e majd közöttük olyan, aki azzal a tervvel áll a választók elé, hogy az egyik legelső dolga lesz megállapodni a szomszédos falvak polgármestereivel arról, hogy közösen működtetik a kisiskolát. Ehhez nagy bátorság is kell, mert a „pakliban benne van” az is, hogy a helyi iskolát kell „feláldozni” a magyar nyelvű oktatás fenntartása érdekében. Tudjuk, a kisiskolákkal a szlovákok lakta településeken is gond van, de míg szlovák iskola mindig lesz Szlovákiában, magyar csak akkor, ha azt mi is akarjuk.

kisiskolak
Kép: ujszo.com

A példaként említett Nyitra környékén Nagycétényben van a legtöbb tanuló által látogatott teljes szervezettségű magyar alapiskola, tehát ésszerűnek tűnne azt megtartani, míg egy másik településen egy „központi” elemi iskolát kialakítani, hogy a legkisebbeknek ne kelljen nagyobb távolságra utazniuk. De ez eléggé félre esik, tehát nemigen jöhetne számításba, és ha mégis, inkább a nyitranagykériek számára, amennyiben az ottani szülők még magyar iskolába kívánják járatni a gyermekeiket. Mert bár még mindig a magyarok vannak többségben ebben a faluban, a helyi magyar iskola egyre sorvad és fokozatosan kiürül, akárcsak Zsitvabesenyőn, ahol 35-40 évvel ezelőtt még egy népes 9 évfolyamos magyar iskola volt.

A nyelvhatár egyre szűkül

Kívülállóként és kellő terepismeret hiányában természetesen eleve felelőtlenség lenne ötleteket osztogatni, annyit azonban mindenképpen szeretnénk leszögezni, hogy elsősorban a szakmai és a civil szervezetek képviselőinek kellene az érintett települések polgármestereivel és önkormányzataival elemezni a helyzetet és keresni a megoldást. A politikusokat csak akkor kellene bevonni, amikor már az adott települések konszenzusra jutottak az alapvető kérdésekben és elkötelezték magukat a forrásmegosztásra, vagyis arra, hogy arányosan járulnak hozzá az ezzel járó költségek fedezéséhez.

Sajnos Dél-Szlovákiában egyre több ilyen problematikus térség található, különösen a nyelvhatár mentén. A Nagykürtösi, a Losonci, a Rimaszombati és a Rozsnyói járás e tekintetben különösen érintett, hiszen itt igen magas a munkanélküliség, a kisebb települések tengődnek, iskoláik már régebben megszűntek vagy a megszűnés közelébe érkeztek. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezek a helységek nemzetiségileg megosztottak és – ezt nehéz szívvel írjuk le – az egyes népcsoportok az oktatást illetően ellenérdekeltek. Az még az elfogadhatóbb eset, ha egy közös szlovák-magyar igazgatású iskolát működtetnek és elosztják az egy főre jutó támogatást, de vannak olyan települések, ahol a helyi szlovák hivatalnokok és hangadó értelmiségiek igyekeznek keresztbe tenni a magyar iskolának.

gomorhorka
A gömörhorkai magyar tanítási nyelvű alapiskola épülete. Kép: gemer.org

Az iskolák problémaköre csak az egyik témája a közelgő önkormányzati választásoknak, és tapasztalatunk szerint nem is a legexponáltabb, ui. az embereket mintha sokkal jobban érdekelné az infrastruktúra fejlesztése, a környezetük „csinosítása”, esetleg a helybeni új munkalehetőségek kialakítása. Ez valahol érthető, de ha az iskola elsorvad, és emiatt a fiatalok elköltöznek, akkor a további célkitűzéseknek sem lesz hosszabb távon értelmük. Ám az utóbbi időben még a fentebb felsorolt témákat is felülírják az egyes jelöltek közötti személyes torzsalkodások, az ellenfél lejáratása, sőt hallhatunk „pszichológiai hadműveletekről”, megfélemlítésekről is.

Önkormányzati választások előtt

Ez a függetlenként indulók és a pártok által támogatott jelöltekre egyaránt érvényes. A polgármesteri székért számos településen kiélezett harc folyik, sok helyen olyanok is beszállnak, akiknek igazából nem a közösség szolgálata a fontos, hanem a saját gyarapodásuk: valamilyen vállalkozást működtetnek a környéken, olcsóbban szeretnének megszerezni valamilyen ingatlant, esetleg egy kiterjedtebb családi összefonódás áll a jelöltség mögött.

Az elmúlt 25 év alatt nem egy olyan történetet hallhattunk, amely megvesztegethető, kapzsi, a saját céljait a közösség érdekei fölé helyező polgármesterekről szólnak. Az őt megválasztó közösség rendszerint csak azután értesül a visszaélésekről, amikor azok már megtörténtek és a következő ciklusban más személyt „tisztel meg” a bizalmával. De gyakran megesik, hogy a polgárok mindezt figyelmen kívül hagyják és újraválasztják az illetőt, vagy mert nincs is más jelölt (ami valahol szomorú persze), vagy mert a kihívóját vagy kihívóit még kevésbé tartják alkalmasnak a posztra.

A többször újra választott polgármesterek ui. már „ismerik a dörgést”, jó kapcsolatokat építettek ki az évek során a „felsőbb szinteken”, sikeresebben el tudnak intézni a település számára is hasznos beruházásokat. Persze ezek között számos olyan is akad, amelyeket magánvállalkozások valósítanak meg közpénzekből, tehát a polgármester főszereplővé lép elő, amikor a jelentkezők közül valamelyiket kiválasztja. A közbeszerzés folyamata sajnos sok esetben kacskaringós utakon halad, és azt már mindenki tapasztalatból tudja, hogy ez errefelé sohasem olyan egyértelmű, mint ahogy az elvárható volna. A közpénzekből sokan igyekeznek kisebb-nagyobb összegeket „lecsípni”, esetleg olcsóbb és rosszabb minőségű munkát végeznek az eredetileg megállapított áron, és emiatt ezt évekkel később fel kell újítani vagy meg kell ismételni, további összegeket felemésztve.

Komunalne-volby-logo
Kép: racaweb.sk

Az önkormányzati képviselői helyek talán nem olyan látványosak, mint a polgármesteri tisztség, de ezekért is sokszor kíméletlen harc folyik. A polgármester számára sem mindegy, kikkel ül majd együtt egy-egy önkormányzati ülésen, mennyire sikerül majd a képviselőket megnyernie magának. Ez természetes is, és ha jó ügyekről van szó, talán még kívánatos is. De tudjuk, hogy ezek a dolgok nem mindig így működnek, mert az „önkormányzati testületekben” is különböző érdekek jelennek meg és gyakran a polgármester valamelyik „csoport” bábjává is válhat, ha nem eléggé energikus.

Mondhatnánk egy-egy település irányítása komoly tudást, tapasztalatot, intelligenciát és rátermettséget igényel, de lélektani ismereteket is, emiatt nem is olyan könnyű jó polgármesternek lenni. A pártok által támogatott jelöltek esetében magának az adott pártnak is nagy a felelőssége, és ha nem a megfelelő személyt választja, az visszaüthet magára a pártra is. Véleményünk szerint annak hátterében, hogy egyre kisebb arányban mennek el a polgárok választani akár a parlamenti, akár az önkormányzati választások alkalmával, sok esetben egy-egy település polgármesterének és önkormányzati képviselőtestületének a gyenge teljesítménye áll.

HOMÉROSZ

A nyitóképet tavaly decemberben készítettük a szlovák parlament előtt, ahol 300 magyar tüntetett a kisiskolák megőrzése érdekében.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

A sorozat további részei:

Hajszálrepedések – 1. rész

Hajszálrepedések – 2. rész

Hajszálrepedések – 3. rész

Hajszálrepedések – 4. rész

Hajszálrepedések – 5. rész

Hajszálrepedések – 6. rész

Hajszálrepedések – 7. rész

Hajszálrepedések – 8. rész

Hajszálrepedések – 9. rész

Hajszálrepedések – 10. rész

Hajszálrepedések – 11. rész

Hajszálrepedések – 12. rész

Hajszálrepedések – 13. rész

Hajszálrepedések – 14. rész

Hajszálrepedések – 15. rész

Hajszálrepedések – 16. rész

Hajszálrepedések – 17. rész

Hajszálrepedések – 18. rész

Hajszálrepedések – 19. rész

Hajszálrepedések – 20. rész

Hajszálrepedések – 21. rész

Hajszálrepedések – 22. rész

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!