Tizedik alkalommal rangsorolta az Akadémiai Ranking és Rating Ügynökség (ARRA) a felsőoktatási intézményeket Szlovákiában. Az ügynökség 112 kart értékelt szakágak szerint, összesen 11 kategóriában.

Az ARRA a közlemény előszavában így írja: „kiugró változások csak különleges estekben történtek a tavalyi eredményhez képest“. S hogy ebben mi a rossz hír számunkra? Szlovákia egyetlen magyar tannyelvű egyeteme, a Selye János Egyetem a tavalyi értékelés alján végzett, s az elmúlt egy évben sem sikerült ezen javítani. Sőt, csak rontani.

A Gazdaságtudományi Kar még a Tanárképzőtől is gyengébb

selye1
A Gazdaságtudományi Kar 14 közgazdasági kar között az utolsó helyen végzett. Kép: arra.sk

A Gazdaságtudományi Kar 14 közgazdasági kar között az utolsó helyen végzett, ugyanúgy, ahogy tavaly is. A végzős hallgatók közül mintegy 12,1% nem tud elhelyezkedni, s ez a legmagasabb arány a szlovák közgazdasági karok között.

selye2
A Tanárképző Kar 9 pedagógia irányú kar között az utolsó. Kép: arra.sk

A Tanárképző Kar 9 pedagógia irányú kar között végzett az utolsó helyen, a tavalyi eredményéhez képest egy helyet rontott.

selye3
A Református Teológiai Kar Szlovákia 7 teológiai kara közül a hatodik. Kép: arra.sk

A Református Teológiai Kar Szlovákia 7 teológiai kara közül a hatodik lett, ami a tavalyi eredményéhez képest változatlan.

 hirdetes_810x300  

Mi alapján értékel az ARRA?

–       A diákok és pedagógusok száma

–       Az oktatók minősége

–       A tanulmányok népszerűsége

–       A külföldi diákok aránya

–       Mobilitás

–       A végzős hallgatók munkanélküliségi aránya

–       A publikációk száma

–       Doktori tanulmányok

–       Sikeres pályázás az egyes ösztöndíjakon

Idén szeptemberben ünnepelhette a Selye János Egyetem az első évfolyam megnyitásának tizedik évfordulóját. Tíz év alatt azonban úgy néz ki, a magyar nyelvű oktatás még mindig keresi helyét a többi szlovákiai egyetem között. Keresi, keresi, s közben felmerül a kérdés, merre tovább Selye János Egyetem?

Meddig menthet a politika?

Két évvel ezelőtt Dušan Čaplovič minisztersége idején már történt egy komplex értékelés, ahol az Akkreditációs Bizottság a „Selyét“ – két másik szlovák oktatási intézménnyel együtt – leminősítésre javasolta. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a SJE-t lefokozzák főiskolává.

Akkor nemzetközi összefogás segített, Magyarország is tárgyalásokat folytatott a szlovák oktatásügyi minisztériummal a megmentésről. Balog Zoltán, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője hivatalos pozsonyi látogatása során egyeztetett Čaplovič-csal. Balog azt is megígérte, Magyarország egyetemi oktatókkal, valamint a kiküldésükhöz szükséges anyagi szerepvállalással fogja segíteni a Selye János Egyetemet abban, hogy az megőrizhesse egyetemi besorolását.

BZ_DC
Balog Zoltán (balra) és Dušan Čaplovič. Kép: balogzoltan.hu

Akkor sikerült átmenetileg megmenteni az egyetemet – a leminősítés elleni legfőbb érv az volt, hogy a viszonylag fiatal intézmény a vizsgált időszakban nem tehetett szert annyi professzorra, doktoranduszra, és tudományos publikációra, mint más, több évtizede működő szlovák felsőoktatási intézmények. Végül a lefokozást tartalmazó tervezet nem került a kormány elé.

A szakma felelőssége

Azóta eltelt három év, s bár még mindig viszonylag fiatal az intézmény (ezt még az ARRA is elismeri, és esetükben az értékelésben ún. bonifikációs szempontokat is figyelembe vettek) újra fenyegethet a leminősítés veszélye. Ami már felveti a szakma felelősségét is. Van végre egy egyetemünk, mely sorozatosan harmatgyenge értékeléseket produkál. Úgy látszik, hogy komolyabb a baj, a SJE ugyanis immár tíz éve nem bír megkapaszkodni a szlovákiai egyetemek mezőnyében.

selye4
A végzős közgazdász hallgatók közül mintegy 12,1% nem tud elhelyezkedni. Kép: arra.sk

És bár egy-két kiragadott mutatóban  a SJE ugyanott lehet az élbolyban, (pl. az egy főre eső monográfia és publikációs tevékenység tekintetében), az nem fedheti el a valóságot. Az összkép és a színvonalbeli hiányosság ugyanis hosszú évek óta több, mint beszédes.

Quo Vadis, Selye János Egyetem?

Lengyel Diana

Nyitókép: Tóth János, a Selye János Egyetem rektora. Forrás: sziakomarom.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!