Mérföldkőnek számító lépést tett Nagy-Britannia azzal, hogy hétfőn engedélyezte a tudósoknak emberi embriók génmódosítását. A döntés ellen többen morális kifogásokat emeltek.

 

A kutatók állítják, nem fognak embert „alkotni”, a módosított embriókat hét nap után megsemmisítik. Állításuk szerint céljuk az emberi fejlődés folyamatának jobb megértése a mesterséges megtermékenyítés módszereinek fejlesztése érdekében.

 

Az embriók génmódosításánál az élő sejtek egyes DNS szakaszainak eltávolításáról, javításáról vagy cseréjéről van szó egy olyan technikával, amitől a genetikusok azt várják, hogy egy nap meggátolja majd a HIV, az örökletes betegségek, az izomsorvadás vagy a vérszegénység és más genetikai betegségek kialakulását.

 

 hirdetes_810x300  

A folyamat során használt eljárást még egyetlen másik ország sem engedélyezte genetikai módosítás céljából, beleértve Kínát és az Egyesült Államokat. Az technológia neve CRISPR/Cas9, vagyis a „molekuláris olló”, amelyet a tavalyi év egyik legnagyobb tudományos áttörésének neveztek.

 

Az engedélyt kiadó Emberi Megtermékenyítés és Embriológia nevű hatóság nem először dönt a genetika vitatott területein folyó kutatásokról pozitívan. Tavaly februárban a brit parlament 328:183 arányban megszavazta a említett hatóság által javasolt mitokondriális DNS transzfer engedélyezését, amit háromszülős eljárásnak is neveznek.

 

crispr_20101217lefagyasz_origo_hu
A képen egy lefagyasztott emberi embrió. Forrás: origo.hu

 

Sokan tiltakoznak a precedens értékű eset ellen

 

A kritikusok szerint a genetikai kódokkal való manipuláció a gyermekek genetikai megtervezéséhez vezethet, ahol már nem a betegségek megelőzése és kizárása, hanem a magasabb, erősebb, okosabb és szebb gyerekek „létrehozása” lesz a cél.

 

A Genetika és Társadalom Központ nevű amerikai jogvédő szervezet szerint az emberi genetikába való beavatkozás „katasztrofális biztonsági és társadalmi veszélyeket” rejt magában.

 

Világszerte törvények és irányelvek határozzák meg az embriológiai és genetikai kutatások legális kereteit, mert az ilyen beavatkozások megváltoztathatja az utókor génállományát. Japánban, Kínában, Indiában és Írországban érvényesíthetetlen irányelveket szabtak a kísérleteknek, Németországban törvény korlátozza az emberi embrió-kísérleteket.

 

AP, Körkép.sk

Nyitókép: youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!