Csaknem egy év után tértek haza az eddigi leghosszabb űrmisszióban részt vevő űrhajósok. A 340 napos küldetést az ISS Nemzetközi Űrállomáson töltötték.

 

A Szojuz kapszulában visszatérő Scott Kelly és az orosz Mihail Kornyijenko közép-európai idő szerint hajnali 5:26-kor landoltak Kazahsztán területén. A küldetés során 232 millió kilométert tettek meg földkörüli pályán, és összesen 10 880 alkalommal látták a felkelő és lenyugvó napot.

 

A kivételes hosszú misszió célja az volt, hogy megvizsgálják a hosszú űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatását, de nem csak a fiziológiai hatásokat vizsgálják, hanem többek között azt is, hogy milyen genetikai változások mennek végbe az emberi szervezetben közel egy évnyi eltérő füldön kívüli tartózkodás során.

 

 hirdetes_810x300  

 

_88531820_031765540_BBC
Forrás: BBC

 

_88531937_031765724_BBC
Forrás: BBC

 

Az űrben töltött idő abszolút rekordját a mostani tekintélyes teljesítmény ellenére még mindig egy orosz orvos és űrhajós, Valerij Poljakov tartja, aki a 90-es évek derekán 438 napot töltött megszakítás nélkül az űrben.

 

A kivételesen megterhelő környezetnek kitett pilóták olyan problémákkal szembesülhetnek, mint az izomsorvadás és csontvesztés (a gravitáció hiányából adódóan), látáscsökkenés és sugárterhelés. De a pszichológiai terhelés sem elhanyagolható, Kelly saját bevallása szerint fizikailag jól érzi magát, de a kapcsolatteremtés az emberekkel különös ennyi elszigeteltségben töltött idő után.

 

Amit odafenn láthattak, az nem semmi:

 

A photo taken by Expedition 46 flight engineer Tim Peake International Space Station shows Italy, the Alps, and the Mediterranean on January, 25, 2016.  REUTERS/NASA
Forrás: REUTERS

 

An Aurora over northern Canada, taken from a point just north of Vancouver, January 20, 2016. The Canadian Rockies, Banff and Jasper national parks are visible in the foreground. The Bright lights of Edmonton, Red Deer and Calgary (left of center) are also visible.  REUTERS/NASA/Tim Peake
Forrás: REUTERS

 

Scott Kelly corrals the supply of fresh fruit that arrived on the Kounotori 5 H-II Transfer Vehicle (HTV-5), August 25, 2015. Visiting cargo ships often carry a small cache of fresh food for crew members aboard the International Space Station. REUTERS/NASA
Forrás: REUTERS

 

TASR, BBC, AP

Nyitókép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!