A grönlandi cápákat mostantól a világ leghosszabb életű gerinceseiként tartják számon a tudósok. Találtak egy nőstény példányt, amelynek korát radiokarbonos kormeghatározás alapján körülbelül 400 évre becsülték.

 

A kutatócsoport úgy véli, hogy a grönlandi cápák nagyon lassan fejlődnek, hosszuk évente körülbelül 1 centimétert nő, és az ivarérettséget körülbelül 150 éves korukban érik el.

 

„Tudtuk előre, hogy egy nagyon különös állattal van dolgunk, de azt hiszem, a kutatásban részt vevők közül mindenkit meglepett, hogy ilyen öregek”

– mondta a kutatást vezető Julius Nielsen professzor a Koppenhágai Egyetemről.

 

  hirdetes_300x300   
_90751341_nielsen1hr_bbc
Egy halászhajó fogáságba esett grönlandi cápa. Forrás: BBC.com

 

Az egykori és az abszolút rekorder

 

A korábbi élettartam-rekorder a grönlandi bálna volt, aminek korát 211 évre becsülték. Ha nem csak a gerinceseket nézzük, az abszolút rekorder egy 507 éves, Mingnek elnevezett kagyló. Ahogy a grönlandi cápánál, a kagyló esetében sem tudni, meddig is élhet tulajdonképpen.

 

A grönlandi cápák nagyméretű tengeri élőlények, a kifejlett példányok hossza elérheti az 5 métert is, lassan úsznak az észak-atlanti, mély és hideg vizekben. A lassú életritmus és növekedés miatt gondolták először a tudósok, hogy ezek a fajta cápák tovább élhetnek a megszokottól.

 

_90751335_nielsen4hr_bbc
Az egyik példány, amelyiken elvégezték a karbonkor-meghatározást. Forrás: BBC.com

 

Nem könnyű a kormeghatározás

 

Alapesetben a halak csontozatának koncentrikus gyűrűiből állapítják meg a korukat, de a porcoshalaknál ez komoly problémákat vet fel. Az olyan nagyméretű porcoshalak, mint a nagy fehér, előrehaladottabb korban rendelkeznek bizonyos részeken csontokkal.

 

„De a grönlandi cápa egy nagyon, nagyon puha cápafajta. Nincs olyan kemény része, ahol ezek a növekedési minták felfedezhetők lennének”

Magarázza a kutatás vezetője, majd hozzáteszi, hogy a problémát úgy oldották meg, hogy a cápa szemlencséjének egyedi fehérjéit vizsgálták radiokarbonos elemzéssel.

 

_90751338_nielsen3hr_bbc
Fagyos víz, mély óceán, jéghegyek, Grönland. Ennek a cápafajnak ez a természetes élettere. A tudósok nem tudják, meddig élhetnek egyáltalán a grönlandi cápák, de lassú életritmusuk is hozzájárulhat magas korukhoz. Lassan járj, tovább élsz… Forrás: BBC.com

 

28 cápát vizsgáltak meg ezzel a módszerrel, amelyek nagy része elpusztult, mikor a halászhajók hálójába keveredett A leghosszabb életűnek tartott nőstény példány korát a radiokarbonos vizsgálat 272 és 512 év közöttire becsülte, a tudósok úgy vélik, hogy a legvalószínűbb az arany középút, a 400 éves kor. Ez alapján az állat valamikor az 1600-as években született. „Még ha a minimális 272 évet vesszük is alapul, akkor is a legidősebb gerincesről beszélhetünk”, mondta Nielsen.

 

Megtizedelt populáció

 

A grönlandi cápa ritka állat, épp hogy túlélte a második világháború előtti túlhalászást, amikor máját gépolaj előállításánál használták. Elég ritkán fognak ki újszülött vagy ivarérett példányokat, ezért a kutatók úgy gondolják, hogy a populáció jelenleg nem nő, és akkor kezdenek majd el szaporodni, mikor a megmaradt példányok betöltik a kamaszkort – körülbelül 100 éve múlva.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!