Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül – közölték tudósok szerdán a Nature című tudományos folyóiratban Az asztrofizikusok szerint a Proxima b nevű exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó) olyan távolságra kering napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének.

 

Soha ilyen közelségben nem bukkantak még a kutatók egy lehetséges “második Földre”.

 

A Proxima b lehet az első exobolygó, amelyet az ember is felkeres, ha egyszer meglesz hozzá a technológia – közölte az AFP-vel a kutatók egyike, Julien Morin. A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi – 40 billió kilométeres – távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja.

 

 hirdetes_810x300  

A planéta viszonylagos közelségéből adódóan a kutatóknak jó esélyük van rá, hogy felvételeket készítsenek annak kiderítésére, van-e az égitestnek légköre – és ha igen, akkor az tartalmaz-e olyan, a földi értelemben vett életről árulkodó kémiai jeleket, mint a metán -, illetve található-e víz a felszínén.

 

A 31 fős kutatócsoport megállapította, hogy a Proxima b legalább 1,3-szor nagyobb a Földnél, nagyjából 7,5 millió kilométer távolságban kering a csillaga körül – ez ugyan jóval kisebb mint a Föld-Nap távolság, de a vörös törpék sokkal kisebbek és gyengébb fényűek, mint a központi csillagunk – és 11,2 nap alatt tesz meg egy teljes kört.

 

A kutatók szerint a Proxima b talán nincs is egyedül, felmerült ugyanis a gyanú, hogy egy másik jel is van a csillag körül, ennek kiderítéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

 

 

ČTK, MTI

Nyitókép: hirek.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!