Az Európai Űrügynökség kutatói csütörtökön este végső útjára állították a Rosetta űrszondát. A készülék 12 éves misszióját pénteken kontrollált becsapódással zárja le.

 

Véget ér az „üldözés”

 

A Rosetta több mint hatmilliárd kilométeren át „üldözte” a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstököst. 25 hónapot töltött el mellette, ezalatt több mint 100 ezer fényképet készített és hatalmas mennyiségű adatot halmozott fel.

 

 hirdetes_810x300  

Az ereszkedés folyamán műszerei és kamerája továbbra is ügyködnek majd, adatokat és képeket küldenek haza, amelyek révén a kutatók bepillanthatnak az űrvándor szerkezetébe, de információkat szolgáltat az üstökös oldalfalairól is, ami fontos keletkezésük megismeréséhez.

 

comet_on_29_september_2016_osiris_wide-angle_camera
A 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökös pompázik a Rosetta 2016. szeptember 29-én készült fotóján. A képet az OSIRIS nagy látószögű kamerájával lőtte, 23 kilométeres magasságból.(Fotó: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

 

Az izgalmas tudományos missziót stílusosan zárják le

 

A misszió számos történelmi elsőséget szerzett 12 éve alatt, többek között a Rosetta lett az első űrszonda, amely üstökös körül állt pályára.

 

A Rosettát emellett 2004 márciusi indulása óta érik az űr zord körülményei, többek között a sugárzás és a szélsőséges hőmérséklet, a kutatók szerint valószínűleg már nem sokáig maradna működőképes. A hibernáció, vagy a lassú leállás helyett ezért úgy döntöttek, hogy az izgalmas tudományos missziót stílusosan zárják le.

 

Egyelőre nem tudni, mennyi fényképet tud majd hazaküldeni a Rosetta, mielőtt becsapódik. A kutatók reménykednek benne, hogy megvizsgálhatják majd a 15-20 méteres magasságban készülteket.

 

Forrás: hiardo.hu

Nyitóképen: Koncepciórajz a Rosetta üstököst éréséről (Fotó: ESA/ATG medialab)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!