A Hubble űrteleszkóp felvételei alapján a tudósok új becsléssel álltak elő: tízszer több galaxis létezhet a világegyetemben, mint eddig gondoltuk.

 

Az 1990-es évek közepén szintén a Hubble adataira támaszkodtak a szakemberek, amikor megállapították, hogy a világegyetem nagyjából 200 milliárd csillagvárosnak adhat otthont. Most kiderült, hogy ez a szám jóval nagyobb a valóságban, mert akár több mint 2 billió galaxis lehet az univerzumban – olvasható a CNN weboldalán.

 

„Réges-régen rengeteg galaxis zsúfolódott össze. Sok közülük apró és halovány volt, ezeket nagyobb galaxisok olvasztották magukba, így a csillagvárosok száma lecsökkent” – mondta az új eredményeket közlő kutatócsoport vezetője, Christopher Conselice, a Nottinghami Egyetem munkatársa.

 

 hirdetes_810x300  
hubble
A Hubble felvétele. forrás: NASA, ESA/Hubble

 

Az univerzum tanulmányozása során a szakemberek eddig egyetértettek abban, hogy nagyjából 100-200 milliárd galaxis létezhet, de a Hubble űrteleszkóp legfrissebb, direkt erre a témára fókuszáló felvételei sokkal többről tanúskodnak. A képek és az így készített számítások alapján akár 2 billió galaxis is létezhet, vagyis tízszer több, mint amennyit eddig gondoltunk – számol be a Popular Science.

 

hubble-teleszkop
A Hubble űrteleszkóp. kép: NASA

 

Az űrteleszkóppal a legapróbb galaxisokat figyelték, és úgy tűnik, hogy ezek számát becsülték alá, méghozzá nagyon. Nagy galaxisból nem lehet újat látni, de a kicsik elhelyezkedése erősíti a tavaly született elméletet, miszerint az univerzum fiatalabb korában – amikor kb. 1 milliárd éves lehetett – jóval sűrűbben helyezkedtek el a galaxisok, de azóta eltávolodtak egymástól – ezért nehezebb észrevenni a kicsiket –, illetve néhány galaxis egybe is forrt.

 

Az elmélet igazolásához tehát közelebb kerültek, és 2018-tól akár révbe is érhetnek a galaxisszámlálók, hiszen ekkor kezdi működését a James Webb űrteleszkóp, amely új távlatokat nyit majd az űrkutatásban.

 

forrás: hvg.hu, origo.hu
borítókép:  nasa.gov

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!