Egyre komolyabb problémát okoznak a tengeri özönfajok. A terjedésükért közvetett vagy közvetlen módon az ember a felelős.

 

Mikor 2011 márciusában a cunami visszahúzódott japán elpusztított partjairól, rengeteg törmeléket, tárgyak millióit szállította magával a Csendes-óceánba. Ily módon sok japán tengeri állat és növény került oda, ahol semmi keresnivalója: Észak-Amerika és Hawaii környékére. A szakértők eddig nagyjából 300 idegen fajt azonosítottak.

 

Bár az élőlények több mint 5000 kilométert tettek megközelítőleg öt év alatt, máig érkeznek újabb és újabb jövevények az érintett partokhoz.

 

 hirdetes_810x300  
tengeri-ozonfajok
Kép: ng.hu

 

Az állatok és növények többsége elszabadult dokkokon, hajókon, bójákon és ládákon érkezik, melyek jóval tovább megmaradnak a tengeren, mint a természetes tutajok, azaz a fák. A katasztrófa óta lezajló folyamat lényegét a kutatók csak most értették meg: az ember alkotta mesterséges tárgyak jelentősen megkönnyítették az idegen fajok terjedését.

 

Ökoszisztémákat boríthatnak fel

 

A környezetszennyezés és a globális kereskedelem bővülése tovább segíti a tengeri inváziós fajok terjedését. A folyamat jelentőségét nem szabad alábecsülni, hiszen egész ökoszisztémákat boríthat fel egy-egy nem oda illő létforma.

 

A világ flottái a becslések szerint az áruforgalom 90 százalékát bonyolítják le – a tengeri kereskedelem ráadásul évente egyre csak bővül. A naponta több tízezer utazó hajó egyben több tízezer utazó állatot, növényt és mikrobát is jelent.

 

A hajók kiegyensúlyozásához használt ballasztvizet ugyanis rendszerint a kikötőkben szedik fel, majd a megállóknál eresztik ki. Így nem csupán baktériumok, apró rákok, kagylók és tengericsillagok kerülnek fel a hajókra, hanem akár kifejlett, nagyobb halak is. Az eljárás komoly problémát okoz, Ausztrália és környékének vizeit például épp emiatt szállta meg számtalan idegen faj az utóbbi időkben.

 

ag2
Kép: theconversation.com

 

A kereskedelem azonban nem az egyetlen mód arra, hogy az élőlények az ember segítségével jussanak el új területekre. A halgazdálkodás és az élő tengergyümölcse-kereskedelem bővülése tovább mélyíti a problémát.

 

Az özönfajok terjedését könnyítheti a klímaváltozás is, hiszen az óceánok felmelegedésével bizonyos élőlények manapság ott is meg tudnak telepedni, ahol korábban a víz túl hideg volt a hosszú távú életben maradásukhoz.

 

Mit lehet tenni?
A ballasztvíz kezeléséről már nagyjából 25 éve folynak a viták. Mára már több ország – például Új-Zéland és az Egyesült Államok – is kötelezővé tette a folyadék kicserélését, már a kikötőbe való megérkezés előtt. A nyílt vízen ugyanis nem maradnak életben a sekélyebb tengerhez szokott fajok, az itt felvett élőlények pedig épp a kikötőben pusztulnak el.

 

ag3
Kép: theconversation.com

 

Az eljárást ugyanakkor még nem vált mindenhol előírássá. Továbbra is rengeteg olyan állam van, amelynek vizein szabályzás nélkül használják a ballasztvizet. Ugyanígy sok helyen nincs előírás a hajók és uszályok tisztításáról sem, pedig a járműveken könnyedén megtapadnak az állatok és növények.

 

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a kikötőkben lévő fémszennyeződések elősegíthetik az invázió fajok elterjedését. Éppen ezért fontos a dokkok környékének alapos megtisztítása is.

 

A kikötők korszerűsítése és az infrastruktúra átszervezése tovább nehezítheti az oda betelepülő élőlények megtelepedését. A szökőárak és viharok elleni szerkezetek felépítése is fontos, hiszen ezzel csökkenteni tudnánk a 2011-es cunami után tapasztalt jelenség hatásait.

 

A tengeri inváziók gyakorisága növekszik

 

A legfontosabb intézkedés mégis az időben történő felismerés lehet. Bár a cunamik elleni tökéletes védelem mai tudásunk alapján lehetetlen, a törmelékárral megérkező új fajok korai észrevétele kulcsfontosságú. Korábban már volt rá példa, hogy az időzítés valóban működött. A feketecsíkos kagylót az ausztráliai Darwinba való 1999-es megérkezése után fél évvel fel is fedezték, egy vegyszer segítségével pedig viszonylag hamar kiirtották. Később átfésülték a faj megtelepedésének időpontjában a helyi kikötőkben tartózkodó hajókat, túlélők után kutatva.

 

A tengeri inváziók komoly gazdasági-, ökológiai- és társadalmi problémákhoz vezetnek, ráadásul gyakoriságuk is egyre növekszik.

 

Forrás: ng.hu

 

Nyitókép: australiangeographic.com.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!