A Plútó szív alakú, központi síkságának jeges felszíne alatt föld alatti óceán rejtőzhet, amely annyi vizet tartalmazhat, mint a Föld összes tengere és óceánja.

 

 
Néhány ilyen óceán akár életnek is otthont adhat

A Nature tudományos lapban megjelent kutatások eredményei szerint ezzel a felfedezéssel a Plútó is felkerülhet a Föld mellett a Naprendszer föld alatti óceánokat is tartalmazó világainak egyre növekvő listájára, néhány ilyen óceán pedig akár életnek is otthont adhat.

 

A Plútó valószínűleg jeges-latyakos óceánja 150-200 kilométerre a teljesen kráter nélküli jégfelszín, a Szputnyik-síkság (Sputnik Planum) jeges felszíne alatt található, mélysége 100 kilométer – mondta el Francis Nimmo, a Santa Cruz-i székhelyű Kaliforniai Egyetem tudósa.

 

 hirdetes_810x300  

Richard Binzel, a Massachusettsi Műszaki Egyetem bolygókutatója szerint mivel az óceánban olyan sok a jég, nem valószínű ott az élet.

 

A folyékony vizet az élet egyik elengedhetetlen feltételének tartják. A felfedezést azon felvételek és adatok elemzésekor tették a szakértők, amelyeket a NASA New Horizons nevű műholdja készített a Plútó és holdjáról, a Kharónról 2015 júliusában.

A New Horizons űrszonda  azért repült el a Plútó mellett, hogy adatokat gyűjtsön a törpebolygóról és holdjairól

 

A New Horizons űrszonda 2016. január 19-én startolt a New Frontiers program első küldetéseként, és azért repült el a Plútó mellett, hogy adatokat gyűjtsön a törpebolygóról és holdjairól. A hét tudományos műszere által gyűjtött adatokat 2015 szeptembere óta folyamatosan továbbította a Földre. Októberig több mint 50 gigabitnyi adatot juttatott el a John Hopkins Egyetemen lévő laboratóriumba.

 

Az űrszonda a törpebolygó és holdjai összetételéről gyűjtött információt, nagy felbontású felvételeket készített róluk, vizsgálta a napszelet és a mágneses mezőket, tanulmányozta a Plútó légkörét és pormintákat vett.

 

Forrás: itt és itt

Nyitókép: NASA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!