Milyen munka vihet könnyen a sírba? - Körkép.sk
Auguszta
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
hirdetes_810x300
tudomány

Milyen munka vihet könnyen a sírba?

Az Indiana Egyetem Üzleti Karának új kutatása szerint rengeteg egészségügyi problémával jár, ha valakit nagy stressz ér a munkahelyén, illetve nem tartja kézben a saját munkafolyamatait.

 

A felmérésben több mint 2300 wisconsini, 60-as éveiben járó alanyt vizsgáltak meg. A bő 7 évig tartó kutatás során a szakértők kimutatták, hogy az alacsony munkakontrollú állásokat betöltő vagy az elvárásokkal küzdő személyek 15 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, mint az alacsony követelményekkel dolgozók.

 

Kép: ng.hu

 

Erik Gonzalez-Mulé, az egyetem emberi erőforrásokkal és szervezeti működéssel foglalkozó kutatója és a tanulmány társszerzője szerint a vizsgálatban a követelményeket, a munkaidőt, az érintett foglalkozásból fakadó koncentráció- és időigényt, az ellenőrzést és a mérlegelési lehetőséget is elemezték.

 hirdetes_810x300  

 

„Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kevés szabad döntéshozatallal járó stresszes munkahelyek egyértelműen negatív hatással vannak a munkavállaló egészségére, ha viszont szabad döntéshozatallal párosulnak, még előnyösek is lehetnek”

 

– állapította meg a szakember.

 

Gonzalez-Mulé úgy gondolja, a vizsgálat kimutatta, mennyire fontos, hogy a dolgozók beleszólhassanak a munkavégzés folyamatába. A saját célok és a fontossági sorrend felállítása, illetve a szabad döntéshozatal mind heti a negatív egészségügyi hatásokat.

 

A magas stressz elhízáshoz és dohányzáshoz vezet

 

A kutatásban rengeteg összefüggést sikerült kimutatni, például a rossz körülmények testtömeg indexre gyakorolt hatását. Gonzalez-Mulé úgy gondolja, a magas stressz sok esetben több evéshez és dohányzáshoz vezet, ez pedig további egészségügyi problémákat okoz – szív és érrendszeri, valamint rákos megbetegedéseket idéz elő.

 

stressz
Kép: cukrom.hu

 

A halálozási adatok foglalkozások alapján is igen eltérőek. Míg a szolgáltatással és építési munkákkal foglalkozó pályakezdőknél az arány igen magas, addig az irodában dolgozóknál már sokkal jobb a helyzet, a mezőgazdaságban pedig kifejezetten alacsony a halálozási mutató.

 

Gonzalez-Mulé úgy gondolja, kutatásuk rámutathat az elavult szervezetek átalakításának fontosságára. A módosítás persze nem minden esetben lesz megoldható – egy építőmunkásnak például nem ajánlott, hogy kreatívan végezze a feladatát.

 

A nyomás segíthet is

 

A vizsgálat egy igen meglepő jelenségre is rámutatott: a szigorú kontroll alatt dolgozó személyek hasznosabbnak találják a stresszt. A nyomás ugyanis sok esetben segít a megoldás megtalálásában, így akár energiaforrásként is működhet.

 

A tanulmányban a Wisconsin Longitudinális Vizsgálat adatainak egy részét használták fel. A több évtizedes kutatás során nagyjából 10 000 olyan ember életét követték nyomon, akik 1957-ben végeztek helyi középiskolákban. A vizsgálatot 2011-ig folytatták.

 

A tanulmány az idősebb generációt vizsgálta

 

Az új kutatásban csak azok vettek részt, akik 2004-ben még nem vonultak nyugdíjba, és akik a vizsgálat befejezéséig rendszeresen válaszoltak a munkahelyi kontrollal kapcsolatos kérdésekre.

 

Gonzalez-Mulé kiemelte, hogy jelenlegi tanulmányuk csak az idősebb generációt vizsgálta. Könnyen elképzelhető, hogy az ifjabbak egészen máshogy viselkednek hasonló környezetben, éppen ezért érdemes lehet fiatalabbakkal megismételni a kutatást.

 

National Geographic Magyarország

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek