Fényes tűzgömb jelent meg az égen a délnyugat-szibériai Hakaszföld felett, amely egy pillanatra nappali világosságot teremtett. A helyi idő szerint este fél hét után bekövetkezett jelenséget a legjobban Szajanogorszk városában lehetett látni, néhányan a meteorit csóváját is meg tudták örökíteni.  A helyi idő szerint a jelenség 18 óra 37 perckor (közép-európai idő – 12:37) történt.

 

„Először nem is tudtam, hogy mi történik. Hirtelen fény támadt. Nem volt olyan, mint nappal, de mégis nagyon fényes volt”

 

– mondta az egyik szemtanú, Olga Szagalakova a hírtelevíziónak.  „A közeli hegy felé tekintettünk, (…) egy hatalmas meteorit repült felette. Csóvája volt. Őszintén féltem, azt hittem, bomba” – tette hozzá Szagalakova.

 

 hirdetes_810x300  

 

Viktor Grohovszkij, az Uráli Szövetségi Egyetem (URFU) professzora szerint a mostani meteorit sokkal kisebb volt a Cseljabinszk fölött 2013 februárjában megsemmisült meteoritnál, de lehet, hogy darabjait fel lehet majd kutatni. Hozzátette: ehhez a meteorit pályájának pontos kiszámítása szükséges, ami hozzávetőleg egy napot vesz majd igénybe.

 

 

A cseljabinszki meteorit hatóereje 500 ezer tonna TNT energiájával vetekedett. Az akkori robbanás miatt több mint ezren megsérültek, legtöbben a kitörő ablaküvegek szilánkjaitól.

 

MTI, 24.hu
kép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!