A NASA egy újabb elképesztően látványos videót töltött fel a netre: az elmúl húsz év időjárási ciklusait mutatja be, és a Földet egy egységes, „lélegző” rendszerként ábrázolja.

 

Az elmúlt húsz év állandó műholdas megfigyeléseinek eredményeképpen a felvétel lényegében az évszakok változásait örökítette meg. A kérdés, hogy mindezt hogyan voltak képesek az űrből megfigyelni?

 

A tudósok az algákat hívták segítségül. Azok fitoplanktonjai virágzásnak vagy épp pusztulásnak indulnak attól függően, hogyan változik az óceánok hőmérséklete.

 

 hirdetes_810x300  

„A Föld minden egyes nap lélegzik, az évszakokkal változik, reagál a napra, a változó szelekre, az óceáni áramlatokra és a hőmérsékletváltozásra”

 

nyialtkozta Gene Carl oceanológus a Space.com portálon.

 

 

Az adatok egy részét a NASA SeaWiFS (Sea-Viewing Wilde Field of Sensor) műholdjából gyűjtötték össze, amely folyamatosan figyeli az algák virágzását a bolygó óceánjainak felszínén, illetve több időjárási műhold felvételeit is felhasználták.

 

A NASA kutatói a tengerszint feletti megfigyelésekről összegyűjtött adatok elemzéséből bizonyítani tudták, hogy egyre inkább korlátozódik a fitoplankton növekedése, ami azt jelzi, hogy a mikroorganizmusok egyre kevésbé képesek megkötni a szén-dioxidot.

 

„Amint a NASA átlép az óceánok és a szárazföld globális megfigyelésének harmadik évtizedébe, ezek a felfedezések fontos kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az ökoszisztémák hogyan reagálnak majd a változó éghajlatra és az emberiség egyre nagyobb mértékű beavatkozására.”

 

írja a NASA.

 

Sputniknews.com

Nyitókép: TIME.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!