A lezuhanó kínai űrállomás a Csendes-óceán felett lépett be a Föld légkörébe közép-európai idő szerint ma éjjel 2:15-kor. A jelentések szerint legnagyobb része elégett a légkörben. Ahogy az az alábbi videón is látszik, egy fényes robbanás után több darabra szakadt a szerkezet zuhanás közben.

 

A Tiangong-1-et 2011-ben lőtte fel Kína dokkoló és pályamanőverezési tesztek elvégzése céljából, azt tervezték, hogy 2022-ben rá alapozva építik meg a nagy kínai űrállomást, de 2016-ban Kína beszüntette a működtetését – tönkrementek a tolórakéták, így elveszítették az irányítást az állomás felett.

 

A becsapódás helyszínét nem tudták a szakértők előre meghatározni. A legvalószínűbb helynek az amerikai-mexikói határt jelölték meg, ezzel szemben minden jel szerint a Csendes-óceánban landolt az űrállomás. Egyelőre azt még nem tudni, mekkora volt a becsapódás mértéke.

 

 hirdetes_810x300  

A szakértők azzal nyugtatták a közvéleményt, hogy annak esélye, hogy a Tiangong-1 lakott területre zuhan vagy egy darabja egy embert talál el 10 milliószor kisebb, mint hogy valakibe belecsap a villám.

 

 

A hatalmas súrlódási erő okozta hőmérsékletet az űrállomás egy-egy buszméretű darabjai túlélhették. A Tiangong-1 10,4 méter hosszú és 3,4 méter széles szerkezet volt, körülbelül 8 tonnát nyomott. 2017 kilométeres magasságból zuhant alá.

 

A Tiangong-1 nem a legnagyobb, Földbe csapódó űrállomás volt az űrkutatás történetében. 2001-ben a 140 tonnás szovjet-orosz Mir-űrállomás zuhant a Csendes-óceánba.

 

Space.com, Körkép.sk

Nyitókép: Space.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!