Nyitókép: https://newatlas.com/

 

A szem és tű szót egy mondatban olvasva nem éppen a legkellemesebb gyógykezelést látjuk lelki szemeink előtt. A szingapúri Nanyang műszaki egyetem kutatói által fejlesztett mikrotűket tartalmazó „szemtapasz” azonban pont ezzel dobhat nagyot. Hiszen az elsőre bizarrnak hangzó elgondolás óriási komfortváltozást ígér a nehezen kezelhető szembetegségek esetén.

 

De mi is a probléma?

 

 hirdetes_400x285  

A szembetegségek száma napjainkban egyre növekvő tendenciát mutat. Ez a tény talán olyannyira nem is meglepő, ha megfigyeljük hétköznapi életvitelünket. A kezelés hatékonysága azonban sokszor limitált.

 

A szájon át bevett tablettákat többszörös dózisban kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy a megfelelő helyre – a szembe – épp a kellő koncentráció kerüljön. A magas dózis pedig értelemszerűen felszaporodó mellékhatások sokaságával jár. A szemcseppek sem jelentenek feltétlenül megoldást, hiszen itt ugyancsak egy hirtelen nagy koncentrációjú gyógyszerbevitel történik, melyet aztán órákig tartó  hatóanyag nélküli állapot követ.

 

Ha orvosaink nem szeretnék szervezetünket töbletgyógyszerrel terhelni, akkor nem marad más számukra, minthogy egy elegendő hosszúságú tűvel a szem megfelelő részébe juttatják a kívánt mennyiségű gyógyszert. Ezt a lehetőséget azonban a páciensek nagy része elutasítja, hiszen a fájdalom és kényelmetlenség érzés mellett a gyakori kórházlátogatás és nem utolsó sorban a megnövekedett fertőzésveszély is igen nagy hátránya.

 

Bizonyára kevesen vállalnánk be hasonló kezelést. A nyugalom megzavarására alkalmas beavatkozás 3:03-nál kezdődik.

 

Szükség van tehát egy olyan módszerre, amely széles körben használható, beépíthető a napi rutinunkba, és mégis biztosítja az egyenletes gyógyszerbevitelt.

 

Törjünk tűket a szemünkbe!

 

A kutatók által kifejlesztett kontaktlencséhez nagyon hasonló használatú „szemtapasz” ezt az állandó gyógyszerfelszabadulást úgy oldja meg, hogy felhelyezésekor a szaruhártyánkat apró kis tövisek szúrják át, melyek a tapasz felső rétegének lehúzásakor szemünkbe törnek. A tüskék külső részéből ekkor rögtön szemünkbe oldódik az első adag gyógyszer, majd belső részük  lassan feloldódva adagolja nekünk tovább a hatóanyagot.

 

Az egyelőre egereknél tesztelt szemtapasz kitűnőre vizsgázott az egyik bennünket is sújtó betegség, a szaruhártya neovaszkularizáció esetében. A betegség során szemünk külső rétegének patológiás beereződése hatására képződő homályos foltok csökkentik látóképességünket. Ha pedig a betegséget nem diagnosztizálják időben, már csak a szaruhártya transzplantáció segíthet.

 

Bár az új módszer kétségkívül igazán ígéretesnek tűnik – és hasonló mikrotűket használó megoldások vannak már a piacon bőrön keresztül történő fájdalommentes gyógyszerbejuttatásra – a tűkkel tűzdelt kontaktlencse előtt még hosszú út áll, amíg megkezdődhet az embereken való tesztelése.

 

Az extrém testváltoztatások híveinek szintén érdemes  figyelemmel követni ezen érdekes technikai megoldás sorsát, hiszen az megnyithatja az utat a szemmel kapcsolatos szépsészeti beavatkozások számára is. Ezek pedig ma, még aránytalanul magas kockázatuk ellenére is egyre népszerűbbek.

 

A jelenleg még igen veszélyes szemtetoválás, lehet hogy a jövőben könnyed rutinná válik. A nyugalom megzavarására alkalmas beavatkozás 3:33-nál kezdődik.

 

Aki pedig kedvet kapott volna egy igéző kék tekintethez, inkább válasszon egy színes kontaktlencsét.

 

Barnabáš Kováč

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!