Nyitókép: webnoviny.sk

 

Cseh tudósok hangfelvételeket tartalmazó szondát küldenek a vörös bolygóra. Ez lesz az első hang, melyet a Marsról a Földre közvetítenek.

 

A Cseh Tudományos Akadémia a Világűr (Vesmír) című tudományos folyóirattal karöltve versenyt hirdette. A Telefonhívás a Marsról című felhívás keretében bárki beküldheti hangfelvételét, melyet szeretne, ha lejátszanának a Marson. A legfeljebb 30 másodperces üzenetet a mars.vesmir.cz oldalon található űrlapon keresztül tölthető fel. A projekt szervezői szerint zene, beszéd, vagy bármilyen más hang feljátszható.

 

„A felvételhez a szerzők rövid magyarázatot is csatolhatnak arról, hogy miért épp az ő üzenetüket kellene lejátszani a vörös bolygón. Bármilyen egyszerű hangfelvételnek esélye van, mely erős üzenetet rejt magában,“ fogalmaznak a cseh tudósok.

 hirdetes_810x300  

 

A hangfelvételeket április 20-ig lehet elküldeni, melyekből végül tizenegyet választanak ki, melyet elküldenek a Marsra, közülük pedig végül egyetlen egyet, melyet a Marsról a Földre is lejátszanak.

 

A győztes hangfelvételeket az ExoMars 2020 szonda szállítja a bolygóra, az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) és az Orosz Űrkutatási Ügynökség (Roskosmos) által kifejlesztve. A szondát 2020 júliusában az orosz Proton-M rakéta küldi fel a világűrbe, és várhatóan 2021 áprilisában landol majd a Marson.

 

A cseh tudósok egy elektromágneses mezőt vizsgáló szerkezetet is felküldenek, mely többek között azt is vizsgálja majd, hogy vannak-e villámok a Marson. Ez a modul tartalmazza majd a 11 hangfelvételt is.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.