Nyitókép forrása.: webnoviny.sk

 

Egy nemzetközi csillagászcsapat szerdán hozta nyilvánosságra a világ első fotóját egy feketelyukról.

 

Egy feketelyuk lefotózása hagyományos módszerekkel elvileg nem lehetséges, mert olyan erős gravitációval rendelkezik, hogy még a fényt is magába szippantja. A mostani felvételen egy több millió fokon izzó, narancs- és sárga színű gázfelhőt mutat, amelyet már rabul ejtett a feketelyuk, de még elég távol van az eseményhorizonttól, hogy fénye eljusson a Földre.

 

Maga a feketelyuk tömege a mi Napunk tömegének több mint hatmilliárdszorosa. A csillagászok a felvételen látható narancssárga kört „Szauron mindent látó szemeként” emlegetik, utalva a Gyűrűk Ura trilógia főgonoszának tűzben izzó szemére.

 hirdetes_810x300  

 

A feltétel ráadásul nem is egészen értelmezhető fotónak. Ugyanis nem egyetlen pillanat alatt készült, a csillagászok négy napon keresztül fürkészték a feketelyukat nyolc rádióteleszkóppal a világ nyolc pontján. A kapott adatokból állt össze a felvétel, a forró gázfelhő halvány fényét pedig a kutatók színezték narancssárgára, hogy jobban kifejezzék azt az elképzelhetetlen forróságot, ami a feketelyuk közelében uralkodik.

 

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a most lefotózott szupermasszív feketelyuk eredetéről a tudomány mai állása szerint szinte semmit sem tudnak. Azok ugyanis nem egy haldokló csillag összeomlásakor keletkeznek, de többnyire a galaxisok központi részében helyezkednek el.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.