Nyitókép: ReverseHomesickness.com

 

Az európai műholdak hirtelen változást jegyeztek fel az egyik legfontosabb grönlandi jéghegy viselkedését illetően. A 21. század első évtizedében a Jakobshavn Isbrae a leggyorsabban mozgó gleccser volt, hiszen egy év alatt képes volt 17 kilométernyi távot megtenni.

 

A „Grönland királya“-ként elhíresült gleccser elülső része az óceánba vezető útja során nemcsak összezsugorodott és megvékonyodott, de miközben évente 20 métert is veszített a magasságából. Most azonban teljes más a helyzet. A Jakobshavn-gleccser jóval lassabban mozog, a fő része pedig elkezdett vastagodni és meghosszabbodni.

 

 hirdetes_300x300  

A Jakobshavn-gleccser egy része süllyeszthette el a Titanicot

 

„A gleccser viselkedését illetően ez egy hatalmas változás, amire senki sem számított“

 

– kommentálta a helyzetet Anna Hogg, a brit poláris obszervatórium és a Leeds-i Egyetem munkatára.

 

„A kérdés most az, hogy mi lesz tovább Jakobshavnnal? Vajon ez csupán egy szünet, vagy az előző dinamikus elvékonyodásának megszűnése?“

 

– tette fel a kérdést a kutatónő.

 

A Jakobshavn-gleccser Grönland délnyugati részén helyezkedik el, s arról vált ismertté, hogy a róla leváló hatalmas jégtáblák, illetve jégtömbök a fjordokon lefelé úszva a Disko-öböl vizébe, illetve az észak-atlanti vizekbe kerül. Nagy valószínűséggel ebből a gleccserből alakult ki annak idején az Atlanti-óceánban az a jéghegy, amely a Titanic 1912. évi katasztrófáját előidézte.

 

A víz alulról olvasztotta a gleccsert

 

A tudósok azért szentelnek nagy figyelmet a Jakobshavn-gleccsernek, mert a grönlandi jégtakaró szempontjából nagy szerepet játszik. Ez a gleccser kulcsfontosságú csatornának számít a jégexportot illetően, hiszen az olvadó jég az, ami megemeli az óceánok vízszintjét.

 

A jéghegy gyors áramlását, elvékonyodását, illetve az elülső részének visszaszorulását minden bizonnyal a Disko-öbölből származó meleg óceáni víz okozta, ami bekerült a fjordokba és alulról hatott a jéghegyre.

 

A tudósok szerint a gleccser viselkedésében bekövetkezett változások a 2013-as hideg időjárással vannak összefüggésben. Ez ahhoz vezetett, hogy a jéghegyről kevesebb víz olvadta le, ez pedig korlátozta azt az áramlási mechanizmust, mely során a meleg óceáni víz a Jakobshavn-gleccser irányába áramlik.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!