Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 22 °C
  • 37 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

A 15 legnagyobb teherhajó sokkal jobban szennyezi a környezetet, mint a világ összes autója

Egy teherhajó sokkal nagyobb terhelést jelent a környezetnek, mint 50 millió személyautó.

Nyitókép: Maersk Line

 

Egy teherhajó sokkal nagyobb terhelést jelent a környezetnek, mint 50 millió személyautó. A világ 15 legnagyobb teherhajója több nemkívánatos anyagot bocsát ki, mint a világ 760 millió autója – derül ki a Dán Környezetvédelmi Ügynökség tanulmányából.

 

A világ legnagyobb konténerszállító hajóinak motorjai több tízezer lóerősek. Amellett, hogy ezek a motorok az év 280 napjában napi 24 órán át dolgoznak, akkorák, hogy önmagukban egy kisebb vízi járművel érnek fel, és annyi üzemanyagot képesek elhasználni, mint egy villanyerőmű.

 

Ezek az óriási teherhajók nemcsak az ökológiai aktivisták által leginkább figyelemmel kísért CO2-kibocsátása miatt veszélyesek, hanem a korom-, a kén-oxid- és nitrogén kibocsátásuk miatt is, mivel a tengeri hajók nagyon alacsony minőségű üzemanyagot használnak, emellett emissziós előírásokat sem kell betartaniuk.

 

A jövőben a teherhajók működésére változás vár. Amerikában évente 60 ezer ember hal meg a teherhajók által okozott légszennyezettség miatt. A legtöbb embernél asztmát és rákos megbetegedést diagnosztizáltak – írta a brit Guardian a dán tanulmányra hivatkozva.

 

Amerika a jövő évtől a saját partjai körül minden bizonnyal egy olyan védőzónát fog létrehozni – a nagy kikötőkön kívül – ahova nem juthatnak be az előírásokat nem teljesítő hajók. A tengeri üzemanyagban a kéntartalomnak 98%-kal, az emissziós részeknek 85%-kal, míg a nitrogén-oxid kibocsátásának 80%-kal kellene csökkennie.

 

Összehasonlításképpen: egy átlagos autó, ami évente 15 ezer kilométert tesz meg, 101 gramm kén-oxidot produkál. A világ jelenlegi legnagyobb teherhajója, az Emma Maersk motorteljesítménye 109 ezer lóerő, így az éves működése során 5 000 tonna szennyezőanyagot bocsát ki.

 

A világ tengerein mintegy 90 ezer konténerszállító hajó közlekedik. Az Emma Maersk a hatalmas kapacitásának és némelyik speciális intézkedésnek köszönhetően még így is a legökologikusabb teherhajók közé tartozik. A vízvonal alatt elhelyezett speciális szilikon bevonat csökkenti a terhelést, így évente 1 200 tonna üzemanyagot spórol meg.

 

idnes.cz/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket