Ilona
  • HUF: 324.74
  • USD: 1.11
  • 18 °C
  • 35 °C
Egészség

Egy bankkártyányi műanyagot nyelünk le hetente

A műanyag főként a csapvíz és a palackozott víz fogyasztásával jut a szervezetbe.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Olyan széles körű a környezet műanyag szennyezettsége, hogy hetente akár egy bankkártyányi, azaz öt gramm műanyagot ehetünk meg – mutatta ki a Természetvédelmi Világalap számára az ausztráliai Newcastle Egyetem kutatói által készített tanulmány.

 

A műanyag főként a csapvíz és a palackozott víz fogyasztásával jut a szervezetbe, de a szinte láthatatlan polimerek megtalálhatók a kagylófélékben és a sörben is. 2000 óta a világ olyan sok műanyagot termelt, mint amennyit az előző években összesen, és ezek egyharmada beszivárgott a természetbe – olvasható a jelentésben.

 

A kutatók következtetéseiket 52 korábbi tanulmány összegzése alapján vonták le, és először becsülték meg az ember által elfogyasztott műanyag súlyát, ami évente szerintük 250 gramm is lehet. Egy átlagos ember 1769 műanyagrészecskét fogyaszthat el hetente csupán vízfogyasztással.

 

A kutatók az európai vízminták 72,2 százalékában találtak mikroműanyagot, literenként 3,8 részecskét. Az Egyesült Államokban jóval szennyezettebb a víz, a vízminták 94,4 százalékában mutattak ki mikroműanyagot, literenként 9,6 részecskét.

 

Kanadai kutatók által a múlt héten közzétett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy évente fejenként legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek átlagosan, és hasonló mennyiséget lélegeznek be.

 

Nemcsak a műanyag szennyezi az óceánokat és más vízi utakat és öli meg a tengeri élővilágot, a műanyag mindannyiunkban ott van – hangoztatta Marco Lambertini, a WWF International vezérigazgatója.

 

Ha nem akarjuk, hogy bekerüljön a szervezetünkbe, fel kell tartóztatnunk azt a több millió műanyagot, amely évente a természetbe kerül – tette hozzá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás