Mária
  • HUF: 346.53
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 27 °C
tudomány

Növeli az agyvérzés kockázatát a túlórázás

Megállapították, hogy a túlórázóknál 29 százalékkal nőtt a stroke kockázata.

Nyitókép: Shutterstock

 

Hirdetés(x)

Évente legalább ötven napon át napi több mint tíz óra munka növeli az agyvérzés kockázatát a francia tudósok új tanulmánya szerint.

 

Hirdetés(x)

A kockázat azoknál volt a legnagyobb, akik több mint egy évtizeden át rendszeresen túlóráztak – állapította meg az amerikai kardiológusok társaságának (AHA) lapjában, a Stroke-ban frissen megjelent tanulmány.

 

A francia orvostudományi kutatóintézet (INSERM), két kórház és két egyetem kutatói több mint 143 ezer felnőtt munkára, dohányzásra, nemre és életkorra vonatkozó adatait elemezte. A résztvevők egyharmada túlórázott, tíz százalékuk egy évtizeden át vagy még hosszabb ideig. Összesen 1224 ember szenvedett stroke-ot.

Megállapították, hogy a túlórázóknál 29 százalékkal nőtt a stroke kockázata. Azok, akik tíz évig vagy tovább túlóráztak, 45 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek stroke-ot. Nem vizsgálták azok adatait, akik már a túlórázás előtt kaptak stroke-ot, valamint a részmunkaidőben dolgozókat sem.

„Váratlanul ért bennünket, hogy a tíz évnél hosszabb időn át tartó napi túlmunka és a stroke összefüggése erősebb volt az ötven évnél fiatalabbak körében. Ennek megértéséhez azonban további kutatás szükséges”

 

– mondta Alexis Descatha.

 

A kutatócsoport a számokat elemezte, ok-okozati összefüggéseket nem vizsgált, mégis „szignifikáns összefüggést” talált az agyvérzés kockázata és a tíz évig vagy annál is tovább folytatott túlórázás között.

 

Egy 2015-ös tanulmány, amely a The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban jelent meg és korábbi vizsgálatok eredményeit elemezte, szintén összefüggést talált a túlmunka és a stroke kockázata között.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: agyvérzés túlóra

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket