Nyitókép: TASR/AP

 

Kedd (július 16.) este telihold lesz az égen, de a Hold nagy részét nem fogják látni az emberek, ugyanis éjszaka részleges holdfogyatkozást lehet majd megfigyelni – tájékoztatta a TASR-t Monika Hucáková, a Szlovák Tudományos Akadémia szóvivője.

 

„A Hold július 16-án, kedden 20:40-kor kel fel, a részleges holdfogyatkozás pedig 22:01-kor kezdődik. A fogyatkozás maximális állapota 23:31-kor fog bekövetkezni, s ekkor a Föld árnyéka 65%-ban fogja eltakarni a Hold korongját. A Hold 00:59-kor fog újra előbújni a Föld árnyékából“

 

– magyarázta Ján Svoreň, a Szlovák Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének munkatársa.

 hirdetes_400x285  

 

A Szlovák Tudományos Akadémia szerint holdkeltekor félárnyékban láthatjuk majd a Holdat. Az árnyékból csupán 02:17-kor, azaz holdnyugtakor fog kijönni. A Föld félárnyékát szabad szemmel csak kivételesen minőségi megfigyelési feltételek mellett lehet látni.

 

„Az egyes holdfogyatkozások az árnyék színétől és fényességétől is különböznek. Mindez annak az atmoszféra állapotától függ, amin keresztül a napsugarak áttörnek. Például egy erős vulkánkitörés után, amikor az atmoszféra poros a hamutól, az árnyék nagyon sötétté válik. A fogyatkozás relatív sötétségét az ún. Danjon-skálán mérik“

 

– mondta Svoreň.

 

Kedden éjszaka nemcsak részleges holdfogyatkozást láthatunk az égen, de megpillanthatjuk a Szaturnuszt a Nyilas csillagképében, illetve a Jupitert a Kígyótartó csillagképében.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!