Szakértők egy csoportja egy 2500 éves macskamúmiát vizsgálva különös felfedezésre jutott, számol be róla a National Gegraphic.

 

A képalkotó eljárással folyó elemzés szerint a külső burkolat valójában nem egy, hanem három macska maradványait őrzi – írja a Live Science. Az ókori Egyiptomban a macskákat komoly tisztelet övezte, így nem csoda, hogy számos esetben konzerválták az állatokat.

 

A kutatók a közelmúltban a Rennes-i Szépművészeti Múzeumban őrzött egyik múmiát vizsgálták. A csapat CT-vel tanulmányozta a maradványt, majd létrehozták a lelet háromdimenziós digitális, illetve áttetsző nyomtatott modelljét is.

 

 hirdetes_300x300  
Létrehozták a lelet háromdimenziós digitális, illetve áttetsző nyomtatott modelljét is. Kép: livescience.com/

 

A francia Országos Megelőző Régészeti Kutatóintézet munkatársai szerint a külső szövet valójában három különböző egyed egyes testrészeit és csontjait tartalmazza. Théophane Nicolas, a csapat tagja szerint a maradványokat dögevő rovarok károsították.

 

A szakértő hozzátette, rengeteg macskamúmia ismert, és nem ritka, hogy a leletek külső megjelenése megtévesztő, és tartalmuk meglepetést okoz. Mivel a korabeliek a macskamúmiákat az isteneknek szánt felajánlásként használták, valóságos iparág épült az előállításukra. Mivel kívülről sokszor nem lehetett megállapítani, hogy a múmia mit is tartalmaz, a készítők néha nem fordítottak túl nagy gondot a macskatest megfelelő konzerválására, adott esetben más állatokat is felhasználhattak.

 

ng.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!