Nyitókép: ng.hu

 

A nőt fegyvereivel együtt temették el, innen tudni, hogy harcos volt. A szakértők korábban hiába vizsgálták a koponyáját, nem tudták megállapítani, hogy a fejét érő csapás okozta-e a halálát – írja az ng.hu.

 

A katona 900 körül halhatott meg, maradványait 1900-ban azonosították a norvégiai Solørban. A lelet az egyik legkorábbi bizonyíték arra, hogy a mítoszoknak megfelelően valóban éltek a viking társadalomban női harcosok.

 

A Dundee-i Egyetem csapata a közelmúltban létrehozta a nő arcának modelljét – számol be róla a Live Science. A National Geographic által bemutatott rekonstrukción azt a sérülést is megjelenítették, amely talán a végzetes csapás volt számára.

 hirdetes_400x285  

 

A 18-19 éves harcos állkapcsa karakteres lehetett, és bár a modellen szeme és homloka is duzzadt, ez csak a sebesülésnek tudható be. A kutatók úgy vélik, hogy a homlokán futó, kardtól származó vágás igen mély és súlyos volt, de úgy tűnik, hogy már gyógyulni kezdet. Lehetséges, hogy végül nem ez a seb okozta a halálát. Ella Al-Shamahi, a csapat tagja szerint ennek ellenére a csontváz lehet az első bizonyíték egy olyan viking nőre, aki csatában vesztette életét.

 

A szakértők először 2017-ben, egy svédországi lelet elemzése után vetették fel, hogy a viking harcosok közt nők is akadhattak. A csontváz mellett rengeteg sírmelléket találtak, az érintett katona tehát igen magas státuszú lehetett. Utóbb egy DNS-vizsgálat igazolta az elméletet, úgy tűnik, hogy a korszakban a nők nemcsak harcolhattak, de komoly gazdagságra is szert tehettek képességeikkel.

 

National Geographic

Megosztás:
Címkék: viking vikingek

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.