Nyitókép: hvg.hu

 

Bár a Hold felfedezésére indított missziójuk nem indult fényesen, India nem adja fel, égi kísérőnknél is messzebbre vágyik.

 

Úgy tűnik, mindennél komolyabban gondolja a Vénusz felfedezését az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) – számol be róla a HVG cikke. A társaság szakemberei már a nyáron is arról beszéltek, hogy missziót indítanának a Naptól második bolygóhoz, amely az egyik legfényesebb objektum az éjszakai égbolton.

 

Space.com szerint egy, az amerikai Coloradóban rendezett tanácskozáson indiai tudósok is részt vettek, akik egy Vénusz-küldetés részleteit ismertették a megjelentekkel. Az elhangzottak szerint India nem csupán meghódítaná a Föld-típusú bolygót, a felszínére és a felszín alatti dolgokra is kíváncsiak.

 hirdetes_810x300  

 

Kép: hvg.hu

 

Az ISRO még nem kapta meg az engedélyt a misszióhoz, az továbbra is elbírálás alatt áll. Ha zöld utat adnak nekik, India egész hamar, már 2023-ban elindulhat a Vénuszhoz. A tudósok azt szeretnék, ha szondájuk képes lenne feltérképezni a bolygó felszínét, amely szerintük – persze csak akkor, ha minden feltétel adott – akár egy év alatt levezényelhető lenne. Az adatok nagy segítséget jelentenének a tudományos élet többi szereplője számára.

 

India eddig három bolygókutató eszközzel kezdett dolgozni, illetve idén nyáron a Holdat is kinézték maguknak. A Csandrajáan–2 misszió keretében az égitest déli pólusán végeznek tudományos munkát, nemrég remek fotókat küldtek vissza a Földre. A küldetés nem indult fényesen, ugyanis a Vikram nevű modullal a művelet közben megszakadt a kapcsolat, és azóta sem tudni, mi van vele. A szonda viszont remekül működik.

 

hvg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!