Nyitókép: Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszédet mond a Tudomány Világfóruma (World Science Forum, WSF) megnyitóján Budapesten, a Müpában 2019. november 20-án. FORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

2019 novemberében ismét Budapest adott otthont a Tudomány Világfóruma (World Science Forum, WSF) rendezvényének, a záróülésen elfogadták a WSF zárónyilatkozatát.

 

A kétévente megrendezett tudományos konferencián idén 120 országból több mint ezer tudós, döntéshozó és újságíró vett részt, köztük 150 előadó. A két évtizedes múltra visszatekintő fórum alapgondolata, hogy a 21. század társadalma számára új együttműködésre van szükség a tudósok, politikusok, gazdasági vezetők és a média képviselői között.

 

Az emberiség ma hatalmas kihívásokkal néz szembe a klímaváltozástól az extrém szegénységig, ezért a tudományos tudás és annak megosztása a társadalom lehető legszélesebb rétegeivel egyre fontosabbá válik – hangsúlyozta Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO főigazgató-helyettese.

 

 hirdetes_400x285  

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke elmondta, a Tudomány Világfóruma a tudományos közösség legforróbb témáit tárgyalja. Van-e a kutatónak felelőssége abban, hogyan használják fel a tudományos eredményeit? Hogyan osszuk el az erőforrásokat az alapkutatás és innováció között? Miként lehet igazságosabb és átláthatóbb a tudomány finanszírozása? Milyen módon lehet különbséget tenni a tudományos módszerek és a pszeudotudomány között? Hogyan tudja segíteni a tudomány a fenntartható fejlődést? – emelte ki a háromnapos világfórum témái közül Lovász László, aki szerint ezek a kérdések nagy hatással lesznek az emberiség jövőjére is.

 

Áder János köztársasági elnök beszédében megemlékezett a száz éve elhunyt Eötvös Loránd fizikusról és felidézte, hogy amikor a fizikus 130 esztendővel ezelőtt az akadémia elnöke lett, első felszólalásában ő beszélt arról, hogy a tudomány közös építmény.

„Nem különböző tudományokban dolgoznak a nemzetek; egy az épület, melynek építésén mindannyian közreműködnek. Amit az egyik kezd, a másik folytatja, s végül az eredményt magáénak mondhatja mindaz, aki annak létesítésén közreműködött” – idézte Eötvös szavait Áder János.

A köztársasági elnök szerint, ami 130 esztendővel ezelőtt igaz volt, ma hatványozottan az. A tudományban a legkülönfélébb nemzetek kutatói ugyanannak az igazságnak a megismerésén, megértésén munkálkodnak.

 

A Tudomány Világfóruma (WSF) zárórendezvénye az Országházban, 2019. november 23-án. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára mond beszédet.
FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

 

Az utolsó napon, november 23-án, a Parlamentben tartott ünnepélyes plenáris ülésén a résztvevők elfogadták a World Science Forum zárónyilatkozatát, ennek legfontosabb gondolatai a következők voltak: Elkötelezettség és felelősség az ENSZ fenntartható fejlődéssel kapcsolatos céljai iránt. A jóllét érdekében folytatott tudományos erőfeszítések támogatása. Kiállás az akadémiai szabadság, valamint a kutatási folyamat integritásának erősítése mellett, a tudományos eredmények közzétételében pedig a minél szélesebb és közérthetőbb kommunikáció támogatása.

 

A Tudomány Világfórumát 2021-ben a Dél-afrikai Köztársaságban rendezik meg. Az afrikai ország tudományügyi, oktatási minisztere, Bonginkosi Nzimande a budapesti megnyitón kiemelte: a világfórum az elmúlt 20 évben a tudományos diplomácia egyik vezető platformjává vált.

 

ng.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!