Klára
  • HUF: 344.73
  • USD: 1.17
  • 20 °C
  • 31 °C
Friss hírek

A szívproblémák elkerüléséhez kevés lehet a napi egyszeri fogmosás

A gyakori fogmosás csökkenti az íny és a fogak között letelepedett baktériumok számát, melyek szívbetegséget okozhatnak

Nyitókép: trendweb.sk

 

Sok mindent összefüggésbe hoztak már a szív egészségével, és egy tíz évig tartó koreai kutatás a fogmosást is a listához adta.

 

Hirdetés(x)

Koreai kutatók a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban nemrég publikált tanulmánya szerint naponta legalább háromszor kellene fogat mosni ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a szívproblémák kialakulásának kockázatát -számol be róla a HVG.

 

A szöuli Ewha Womans Egyetem szakemberei 161 286 (40-79 éves kor közötti) felnőttet vontak be kísérleteikbe, akiknek nem voltak szívproblémáik. Valamennyien orvosi vizsgálaton estek át, és részletes ismertetést kellett adniuk szájhigiéniás szokásaikról. A tíz és fél éves nyomkövetési időszak után 4911 résztvevőnél alakult ki pitvarfibrilláció és 7971 kísérleti alanynál valamilyen szívelégtelenség.

 

A kutatók ezután összevetették e számokat a szájápolási szokásokkal, és arra következtettek, hogy akik naponta legalább háromszor mostak fogat, azoknál 10 százalékkal alacsonyabb volt a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata, egyéb szívelégtelenségeké pedig 12 százalékkal volt kisebb. A számításokba egyébként belekalkulálták az egyéb, szívelégtelenséghez vezető potenciális tényezőket, mint a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás vagy az alkoholfogyasztás.

 

A szakemberek szerint a magyarázat az lehet, hogy a gyakori fogmosás csökkenti az íny és a fogak között letelepedett baktériumok számát. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy ezek a baktériumok bejuthatnak a véráramba, és gyulladást idézhetnek elő, ami hosszú távon megnövelheti a szívbetegségek és a demencia kialakulásának kockázatát.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket