Nyitókép: SpaceX

 

A NASA bejelentette, hogy a jövő hónapban új űrhajósokat fog felvenni a Holdra és a Marsra irányuló jövőbeli küldetéseire. Az űrügynökség publikus hirdetésben keresi a tettre kész asztronauta jelölteket, így bárki jelentkezhet, aki megfelel az előkövetelményeknek.

 

Jim Bridenstine, az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA igazgatója elmondta: ebben az évben az alacsony földi pályán keringő Nemzetközi Űrállomás fedélzetén való folyamatos jelenlétünk 20. évfordulóját ünneplik, illetve azt, hogy közel állnak ahhoz, hogy az első nőt és a következő férfit felküldjék a Holdra – írta a Mirror.

 

 hirdetes_810x300  

Nem meglepő módon a szakmai követelmények rendkívül szigorúak. Ahhoz, hogy valaki a NASA űrhajósa lehessen, elengedhetetlen például az amerikai állampolgárság.

 

A második kitétel a mérnöki, matematikai, biológiai vagy fizikai mesterdiploma, melyek alternatívája lehet:

 

  • legalább két év PhD képzés a kapcsolódó tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai területen,
  • orvosi vagy alternatív gyógyászati (oszteopátiás) diploma,
  • egy nemzetközileg elismert tesztpilóta képzés teljesítése (legfeljebb 2021 júniusáig).

 

A NASA kiírása szerint a sikeres applikációhoz a harmadik követelmény legalább két év – a jelentkező szakmájához kapcsolódó – felelősségteljes szakmai tapasztalat, vagy minimum ezer repülőgép-parancsnokként teljesített óra.
Az asztronauta képzésre – melyet nemrég 11-en végeztek el sikeresen – március 2-ától lehet jelentkezni a USA Jobs oldalon.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!