Gedeon, Johanna
 • HUF: 357.43
 • USD: 1.12
 • 6 °C
 • 19 °C
tudomány

30 éven át figyeltek 300 ezer fát – az eredmény lesújtó

Gyorsan gyengül a trópusi erdők szén-dioxid-elnyelő képessége

Nyitókép: hvg.hu

 

Gyorsan gyengül a trópusi erdők szén-dioxid-elnyelő képessége – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport mintegy 300 ezer fa harminc éven át történő figyelemmel kísérése nyomán.

 

A Leedsi Egyetem kutatói által vezetett globális tudományos együttműködés eredményeképpen arra jutottak, hogy már elkezdődött az a tudósok által félt folyamat, amikor a világ háborítatlan trópusi erdői szén-dioxid-elnyelőből szén-dioxid-kibocsátóvá válnak.

 

Az érintetlen trópusi erdőkről ismert, hogy kritikus szerepet játszanak a klímaváltozás lassításában, kivonják ugyanis a légkörből a szén-dioxidot és a fákban tárolják – ezt hívják szén-dioxid-megkötésnek. A klímamodellek jóslatai szerint ez a folyamat évtizedeken át tarthat.

 

Nature című tudományos folyóiratban publikált új jelentés szerint azonban a Föld érintetlen trópusi erdei által felvehető szén-dioxid-mennyiség az 1990-es években érte el a csúcsot. Az elemzést Afrika és az Amazonas 565 háborítatlan trópusi erdejében élő fák növekedésének és halálának három évtizeden át történő figyelemmel követése alapján végezték el. A 2010-es évekre egy trópusi erdő szén-dioxid-elnyelő képessége átlagosan egyharmadával csökkent. Azt nagyrészt az elpusztult fák okozta karbonveszteségből fakadt.

 

Ez az átfogó kutatás az első, mely jelentős méretű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy megkezdődött az erdők széndioxid-forrássá válásának folyamata.

 

A programot vezető Wannes Hubau elmondta:

 

“afrikai és az Amazonasból származó adatok kombinálásával elkezdtük megérteni, miért változnak ezek az erdők. Az ezt elindító tényezők a szén-dioxid-szint, a hőmérséklet, a szárazság és az erdők dinamikája”.

 

Az extra szén-dioxid gyorsítja a fák növekedését, de ezt a hatást minden évben egyre jobban felülírják a mind magasabb hőmérsékletek és gyakoribb szárazságok negatív hatásai, melyek lassítják a növekedést és megölhetik a fákat – hangsúlyozta a szakértő, a Leedsi Egyetem egykori kutatója, aki jelenleg a belgiumi Közép-Afrika Múzeum munkatársa.

 

© Google

 

Ezeknek a tényezőknek a modellezése kimutatta, hogy a hosszú távú jövőben csökken Afrika szén-dioxid-elnyelő képessége. Az Amazonasé továbbra is gyorsan gyengül, utóbbi jóslatunk szerint a 2030-as évek közepére válik szén-dioxid-forrássá.

 

Az 1990-es években az érintetlen trópusi erdők nagyjából 46 milliárd tonnányi szén-dioxidot távolítottak el a légkörből, ez a mennyiség a 2010-es években a becslések szerint 25 milliárd tonnányira csökkent. A 2010-es és 1990-es évek közötti különbség, a 21 milliárd tonna szén-dioxid megfelel az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Kanada összes fosszilis üzemanyag-kibocsátásának.

 

Összességében az érintetlen trópusi erdők az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-emisszió 17 százalékát vonták ki a légkörből az 1990-es években. Ez az arány a 2010-es években 6 százalékra csökkent.

 

HVG

 •  
  11
  Megosztás
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket